Här är de heta namnen till Kristerssons regering

Moderatledaren Ulf Kristersson har ett svårt pussel att lägga för att få ihop ministrar till en ny regering.

Text: TT

Bild: TT

Vägen till statsministerposten ser ut att ligga öppen för Kristersson. Men mycket arbete återstår innan han kan bli Sveriges 35:e statsminister. Framför allt ska en regeringspolitik förhandlas fram som har stöd av Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna. Kristersson funderar nu också på vilka ministrar som ska genomföra politiken.

Det kan bli ett komplicerat pussel att lägga. Lämpliga personer ska hittas och ministerposter fördelas mellan partierna. Samtidigt får inte M:s riksdagsgrupp helt dräneras på drivande personer.

Kristersson siktar på en regering med åtminstone KD, men kanske även L. Som klart största parti bland de tre väntas M tillsätta mer än hälften av de kanske 22–24 ministerposterna. Och flera av de tyngsta portföljerna kommer att gå till Kristerssons partikamrater.

Hård post för Ebba Busch

TT har satt ihop en tänkbar regering utifrån samtal med partiföreträdare. Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson ses som självklar som finansminister. Partisekreteraren Gunnar Strömmer, som är jurist, ser ut att vara favorit till justitieministerposten.

Vid sin sida skulle han kunna få KD-ledaren Ebba Busch som inrikesminister, bland annat med ansvar för polisen.

Socialminister har traditionellt varit ett jobb för kristdemokrater eller liberaler i borgerliga regeringar. Men röster inifrån KD tvivlar på att Busch vill ha det jobbet. Hon kan ha siktet inställt på en "hårdare" post. Går Kristersson med på det kan det bli Strömmers och Buschs jobb att knäcka gängkriminaliteten, att se till att fler döms och att fler får längre fängelsestraff.

Som socialminister finns det andra tänkbara kristdemokrater, som socialutskottets ordförande Acko Ankarberg. Även den av Kristersson utlovade äldreministerposten och landsbygdsministerposten kan gå till kristdemokrater.

Äldrefrågor och landsbygdsfrågor är profilfrågor för partiet. Det är även biståndet och i tidigare borgerliga regeringar har kristdemokrater varit biståndsministrar. Frågan är dock om partiet vill ha den posten denna gång. Biståndsministerns arbete de närmaste åren kan mest komma att handla om att administrera kraftiga nedskärningar. Både M och SD vill göra rejäla besparingar på det området. Det är en politik som KD kan vilja slippa fronta.

Gör Carl Bildt comeback?

Att vara utrikesminister tillhör de tyngre uppdragen i en regering. Frågan är om förre statsministern och utrikesministern Carl Bildt, 73 år, gör comeback ännu en gång. Han är fortfarande ett internationellt känt namn och har djupa kunskaper om säkerhetspolitik, vilket är viktigt när Sverige ska gå med i Nato.

Ett annat internationellt känt namn är förra EU-kommissionären, liberalen Cecilia Malmström. En del vill se henne som utrikesminister. Men det får nog ses som önsketänkande. Först skulle Moderaterna behöva släppa utrikesministerposten, sedan skulle Malmström själv behöva acceptera att ingå i en regering som stödjer sig på SD. Flera personer som TT har pratat med tvivlar på att hon kan tänka sig det.

En tredje comeback det spekuleras om är den före detta M-ledaren Anna Kinberg Batra. Hon kan passa på flera poster, till exempel som näringsminister.

Hård konkurrens om försvarsministerposten

Försvarsminister är ytterligare en tung post när Sverige nu ska rusta upp kraftigt och gå med i Nato. Här finns flera som skulle kunna känna sig kallade. M:s nuvarande försvarspolitiske talesperson Pål Jonson och utrikespolitiske talesperson Hans Wallmark är två.

Men kanske ligger Henrik Landerholm bäst till. Han är chef för Myndigheten för psykologiskt försvar och har varit rektor för försvarshögskolan. Han är också gammal vän till Kristersson. Dessutom har Landerholm varit ambassadör och ses av en del även som möjlig utrikesminister.

Om Hans Wallmark skulle gå miste om både utrikesminister- och försvarsministerjobbet, skulle posten som kulturminister kunna bli ett tröstpris.

Migrationen är ett stort projekt

Ett stort projekt för en M-ledd regering blir att minska asylinvandringen. För det jobbet skulle Kristersson till exempel kunna hämta hem sin EU-parlamentariker Tomas Tobé från Bryssel. Han är väl förtrogen med EU:s asylrätt och deltar i förhandlingar om EU:s nya migrationspolitik.

M ser en bidragsreform och en striktare arbetslinje som en viktig del i integrationspolitiken. En tänkbar socialförsäkringsminister är nuvarande migrationspolitiska talespersonen Maria Malmer Stenergard. Hon är ordförande i riksdagens socialförsäkringsutskott.

Om L kommer med i Kristerssons regering tillsammans med KD får de två mindre partierna sannolikt nöja sig med en handfull ministerposter var.

L-ledaren Johan Pehrson kanske drömmer om att bli justitieminister, men kan mycket väl landa som utbildningsminister. Skolan är trots allt en hjärtefråga för Liberalerna.

Så här kan Ulf Kristerssons regering se ut:

1. Statsminister Ulf Kristersson (M)

2. Finansminister Elisabeth Svantesson (M)

3. Utrikesminister Carl Bildt (M)

4. Justitieminister Gunnar Strömmer (M)

5. Inrikesminister Ebba Busch (KD)

6. Försvarsminister Henrik Landerholm (M)

7. Migrations/integrationsminister Tomas Tobé (M)

8. Näringsminister Anna Kinberg Batra (M)

9. Socialförsäkringsminister Maria Malmer Stenergard (M)

10. Arbetsmarknadsminister Anna König Jerlemyr (M), avgående finansborgarråd i Stockholm

11. Klimat- och miljöminister Jessica Rosencrantz (M)

12. Infrastrukturminister Lars Hjälmered (M)

13. Utrikeshandelsminister Maria Rankka (M), fd vd Stockholms Handelskammare

14. Kulturminister Hans Wallmark (M)

15. EU-minister Christofer Fjellner (M), fd EU-parlamentariker

16. Socialminister Acko Ankarberg (KD)

17. Äldreminister Ella Bohlin (KD), fd regionråd

18. Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD), partisekreterare

19. Civilminister Desirée Pethrus (KD), regionråd i Stockholm

20. Finansmarknadsminister Jakob Forssmed (KD)

21. Utbildningsminister Johan Pehrson (L)

22. Förskole- och jämställdhetsminister Juno Blom (L)

23. Energiminister Mats Persson (L)

24. Biståndsminister Nyamko Sabuni (L)

Bubblare: Benjamin Dousa, tidigare ordförande för Moderata Ungdomsförbundet, energipolitiske talespersonen Carl-Oskar Bohlin (M).

***