Kamp in i kaklet om vem som blir Miljöpartiets nästa språkrör

Text:

Bild: TT

Partisekreteraren Märta Stenevi är valberedningens kandidat inför nästa helgs kongress, men hon utmanas av riksdagsledamöterna Annika Hirvonen (Sundbyberg), Pernilla Stålhammar (Stockholm) och Rebecka Le Moine (Norrköping) samt kommunpolitikern Elin Söderberg (Umeå).

– Det ser bra ut för Märta. Om de inte gör som när hon valdes till partisekreterare. Det talas om bråkiga MP-kongresser, men det är enda gången jag kommer ihåg som man gick emot valberedningens förslag. Fast lite var det så också 2002 med Peter Eriksson, säger en MP-veteran.

Peter Eriksson hade blivit valvinnare i kommunvalet i Kalix och lyft partiet lokalt till 44 procent. I sista stund inför kongressen ställde han upp som kandidat och besegrade Carl Schlyter.

2019 valdes Märta Stenevi till partisekreterare mot Emma Nohrén, som var valberedningens förslag.

MP-veteranen menar att valet också handlar om mixen mellan de två språkrören:

– Själv tror jag det vore bäst att välja Rebecka Le Moine. Hon är en tydlig motpol till Bolund, som är så mycket politiker man kan bli. Då skulle man få två språkrör som är lite olika.

Ett av ombuden som ska utse nytt språkrör nästa söndag är Henrik Blind, som sitter för partiet i kommunstyrelsen i Jokkmokk, där partiet gjorde sitt bästa kommunval i landet med 13,6 procent. Han föreslogs själv som kandidat när Gustav Fridolin slutade som språkrör, men sa nej.

MP i Jokkmokk bestämmer sig i slutet av veckan för vem de ska stödja. Men mesta valvinnaren vet vad som är framgångsreceptet:

– Vi ska vara knallgröna. Det har gett oss lokal framgång, att vi har varit tydligt gröna och till exempel tagit ställning mot gruvbrytning i Kallak. Vi har drivit typiskt miljöpartistiska frågor, säger Henrik Blind.

LÄS OCKSÅ: Därför floppade Miljöpartiet i valet

Under sin första period i regering var partiet lite för försiktigt, tycker han.

– Första mandatperioden i regering var vi för fokuserade på att vara regering, och missade att säga vad partiet tycker. Efter 2018 har vi blivit bättre på det. Det är tydligare vad som är regeringens politik och vad partiet tycker. Väljarna ska inte behöva tveka om den saken.

Och att MP fått sitt starkaste stöd i två Norrbottenskommuner, Jokkmokk och Gällivare, borde återspeglas mer i partiet.

– Nu är den mest nordliga riksdagsledamoten för MP från Uppsala. Som parti måste vi spegla landet bättre och vi har visat potentialen här i norra Sverige.

I de aktuella frågorna om skogspolitiken och förslaget om att mildra strandskyddet måste partiet markera, anser Henrik Blind.

– Hos oss är hållbarheten en livsförutsättning. Besöksnäringen och renskötseln är beroende av den. Skogen har sitt värde även där den står i dag. Den är inte bortkastad, utan ger plats för liv.

– Med strandskyddet är det samma sak, så inte plånboken styr vem som har tillgång till bästa platserna. I ett Jokkmokkperspektiv är inte ett uppluckrat strandskydd någon quickfix för fler inflyttare.

Och någon anhängare av att hoppa av från regeringen är han inte.

– Det har varit bra att vi varit med. Klimatlagen är ett tydligt exempel på framgångar. Men det är alltid så i en samverkan att man inte kan få igenom allt, säger Henrik Blind.

***

FAKTA: Öppen för att få med V

Märta Stenevi är 44 år och bosatt i Limhamn i Malmö, men växte upp i Helsingborg. Gift och tre barn. Blev partisekreterare 2019. Hon var fram till 2018 kommunalråd i Malmö och dessförinnan regionråd i Region Skåne. Det senare blev hon efter valet 2014, efter att tidigare ha varit verksam i förlagsbranschen. Hon säger sig vara öppen för att också få med Vänsterpartiet i ett framtida rödgrönt samarbete. »Det är inte på grund av oss som de inte är med i den här konstellationen. Jag tror att vi skulle kunna hitta vägar framåt i sakpolitiken«, har hon sagt.