Miljöpartiet: Här är Bolund/Lövins främsta utmanare till språkrörposten

Text: Kristoffer Törnmalm & Janne Sundling

Bild: TT

Råd 8 höll de: Stanna i regering. Råd 4 var det si och så med: Skilj på regeringskompromisser och grön övertygelse. Partigrundaren Per Gahrton och Angela Aylward beskrev 2010 gröna partiers erfarenheter i regering i nio råd, reviderade inför 2014. MP skulle ha en dubbelstrategi: både kompromisser och opinionsbildning.

2010 var de förberedda. Peter Eriksson och Maria Wetterstrand hade snackat ihop sig med S. Men S-vänstern krävde att V också skulle vara med och så gick det som det gick.

Sedan kom hösten 2015 och de som sagt att man aldrig skulle försvåra för människor att komma hit fick köpa både gränskontroller och skärpt migrationspolitik. Sedan fick Mehmet Kaplan och Åsa Romson gå.

– Vi åkte på mycket snytingar. Vi lovade för mycket inför valet 2014, men att vi höll ut är i dag en tillgång, säger en tongivande miljöpartist.

Nu har partiet stabiliserats kring 4–5 procent. Men när Gretarörelsen mobiliserat kring klimathotet har MP inte vunnit på den. Något som förbryllar internt.

– Till skillnad från förra perioden har vi inga stora interna strider, fast i dag är vi ett mindre parti, konstaterar en MP-källa.

En annan säger att partiet gått från att vara en bråkig, aktivistisk, grön tonåring till en mer grå medel­ålders parlamentariker.

Förändring kommer i opposition, heter det i partiet som nätt och jämnt reder ut regeringsarbetet. Men vem ska leda den?

LÄS OCKSÅ: Partiledarna spelar en allt större roll – vem tar kontrollen över 20-talet?

Språkrören sitter högst tio år. Dit är det långt både för Isabella Lövin och Per Bolund, även om båda går in på sjätte året i regering. När skiftet sker är kulturminister Amanda Lind, 39, en trolig kandidat. Beskrivs som en stark politiker och med en gedigen kommunal bakgrund. Bland framtidsnamnen finns också Lorentz Tovatt, 30, som ersätter Lövin i riksdagen.

– Lorentz har fått attraktiva portföljer i riksdagsarbetet som innebär att han får exponering i medierna, säger en person med insyn.

Hans tidigare språkrörskollega i Grön Ungdom lyfts också fram.

– Magda Rasmusson (27) har gått den långa vägen, var pressekreterare hos Lövin och migrationsförhandlare när Ferm var föräldraledig, säger en källa.

Sedan finns Jakop Dalunde, 35, som tar plats i Europaparlamentet om brexit genomförs. Märta Stenevi, 43, som efterträdde Amanda Lind som partisekreterare, valdes mot valberedningens förslag och sägs ha »ett jäkla driv«. Hon har varit både kommunalråd i Malmö och regionråd i Skåne tidigare.

Här är kandidaterna som kan ta över som språkrör:

Amanda Lind 39 år, kulturminister.

Lorentz Tovatt 30 år, riksdagen.

Magda Rasmusson 27 år, politisk sakkunnig Regeringskansliet.

Här kan du läsa om alla partiledare och deras möjliga efterträdare:

– Nyamko Sabuni, Liberalerna

– Ulf Kristersson, Moderaterna

– Stefan Löfven, Socialdemokraterna

– Per Bolund & Isabella Lövin, Miljöpartiet

– Jimmie Åkesson, Sverigedemokraterna

– Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiet

– Annie Lööf, Centerpartiet

– Ebba Busch Thor, Kristdemokraterna

– Här är 27 personer som kommer prägla politiken under 2020-talet