Anders Borg i Lönneberga

Text:

»När jag inte har pengar kan jag inte köpa sockerdricka, och när jag har pengar så får jag inte dricka sockerdricka. När i hundan ska jag då dricka sockerdricka?« Emil i Lönneberga sammanfattar ganska väl frustrationen i kommentarerna till Anders Borgs budget. Aldrig någonsin tidigare har det varit så billigt för staten att låna pengar till investeringar. Men Borg säger nej. Lika säkert som Emil hamnade i snickerboa efter tre flaskor ­lemonad, lika säkert blir den som föreslår extra miljarder till vägar och järnvägar brännmärkt som ansvarslös. Claes Lönegård letar förklaringar till sparsamheten och hittar gamla vänskapsband.

Fokus nyhet om Högsta domstolens kraftiga straffsänkning för en knarkdömd man slog ned som en bomb. Nu strömmar resningsansökningarna in och hundratals utdömda fängelseår kan försvinna med några pennstreck. Hur kunde det bli så här, frågar sig Johan Anderberg.

Den arabiska våren innebar inte bara att en rad diktatorer fick respass. I samma stund tappade Israel allierade i sitt bräckliga ­alliansbygge. Göran Rosenberg analyserar det helt nya läget i Mellanöstern.

Trevlig läsning!