Att vara bäst och krympa smart

Text:

Under åren har platser som Lomma, Habo, Solna och – nu – Stockholm, hamnat högst. Det är lätt att ljuset hamnar på kommunerna i toppen. Och visst är en del av syftet att lyfta fram orter som lyckats, och förstå vad som ligger bakom.

Men det är inte det enda syftet. Temat ger oss också en anledning att undersöka större samhällsförändringar. Därför ägnar vi årets huvudartikel åt en av de mest brännande frågorna i hela samhällsdebatten: flykten från landsbygden till städerna, i synnerhet de ungas. Läs Nina Brevinges text om hur kommunerna tvingats in i en kanske missriktad tillväxtambition, hur forskare nu till och med pratar om att »krympa smart«.

Ett annat skäl är möjligheten för oss att synliggöra fler platser. Sedan i fjol görs rankningen av ekonomiprofessor Charlotta Mellander och hennes team vid Handelshögskolan i Jönköping. Huvudskälet till förändringen var att få en mer vetenskapligt stabil undersökning. En annan var inrättandet av fyra delkategorier i rankningen, där kommuner jämförs med platser som har liknande förutsättningar.

Ettorna i årets underkategorier är desamma som i fjol – vilket är naturligt med en stabilare rankning. Därför porträtterar vi i stället tvåorna. För att illustrera de texterna har Bezav Mahmod rest till Gällivare, Lund, Ängelholm och Örebro och fångat dessa platsers själ via fantastiska bilder.

För den som vill gå på djupet i alla siffror: skaffa vår digitala specialtidning – gratis för prenumeranter. Ni som vill göra er egen variant av rankningen – pröva vår nya nättjänst: Bäst att bo – för dig!

Samhällsgranskning, fotoreportage, specialtidning, nättjänst – allt är självklara delar av Bäst att bo.