En framgång med bismak

Text:

Rätteligen så. UD, ambassaden i Addis Abeba och, inte minst, ambassadör Jens Odlander själv har bidragit med ansenliga ansträngningar i ärende.

Även utrikesministern har jobbat. Vilket han i veckan meddelade omvärlden i ett långt inlägg på sin blogg.

Det hindrar inte att Schibbye-Persson-saken kan tjäna som en påminnelse för oss alla att, när vi uttalar oss, vara noggranna med vad vi vet – och inte vet – om en process.

Därför är det viktigt att vi nu inte glömmer bort en annan faktauppgift. I veckans nummer går Fokus tillbaka till ursprungsmotiven till Johan Perssons och Martin Schibbyes journalistiska projekt förra sommaren. Deras mål var att granska läget i södra Etiopien där bolaget Africa Oil hade prospekteringsrättigheter att leta efter olja. Africa Oil är ett företag som delvis ägs av den svenska Lundinfamiljen och i botten låg avtal som förhandlats fram av ett annat Lundinbolag under 2006 då Carl Bildt satt i styrelsen, även om han avgick innan de skrevs under.

Påståenden om att Bildt därmed på något sätt var förhindrad att effektivt få svenskarna fria, har den här veckan vederlagts med besked. Ett större problem, däremot, är att han under det senaste året inte tydligt har medgett att det faktiskt har funnits en intressekonflikt.

Vad som saknats är ett uttalande om hur han förhåller sig till sin tidigare roll, och vilka åtgärder i hans nuvarande jobb som han vidtagit för att hantera det. Det fattas fortfarande. Inget av de 1 402 orden i hans blogginlägg berör saken heller.

En tystnad som kastar en onödig skugga över dagens segertal.