Febrig debatt

Text:

Sommaren 2015. Attacker mot flyktingboenden. Reklamkampanjande mot EU-migranter. Dessutom bränns deras läger ned. Lägg till ett opinionsbildande om migration och integration där andra ordval, andra tongångar – ett vi och ett dom – fått ta allt större plats.

Detta har förmodligen bara stärkt Daniel Kindberg i hans arbete. Han är ordförande för Östersunds FK, som mot alla odds klättrat i seriesystemet och nu är på väg att ta sig till Allsvenskan. Den tidigare yrkesofficeren har inte bara sett till att spelarna drillats på fotbollsplanen utan de har också fått måla, skriva och spela teater. Tanken är att tänja på gränser, att våga, att bryta mönster. Daniel Kindberg berättar för Aftonbladets Erik Niva att han efter att ha jobbat mitt i konflikter på Balkan och i länder som Kongo och Liberia fått »ett flammande engagemang för människors lika värde«. Ett av flera uttryck för detta är klubbens nya värvningsstrategi som gör att spelare med invandrarbakgrund nu dominerar laget. Klubbordföranden beskriver i intervjun hur spelare som tidigare inte hittat rätt får växa i Östersund: »Det finns en väldig kraft i fotbollsspelare och människor som kanske inte har blivit förstådda, som inte stimulerats av rätt triggers. Sådana spelare tittar vi väldigt mycket på.«

Med sex poäng ner till närmaste lag ser Östersund ut att ta klivet från Superettan till Allsvenskan i höst. Och det mycket tack vare en egensinnig ordförande som tycker att det är »en skamfläck att vi låter onda krafter ta initiativet i integrationsfrågan«.

Torbjörn Nilsson ställer i sin text om den nya borgerligheten frågan om många – partifolk, opinions-bildare med flera – har drabbats av migrationsfeber. När de förmodligen borde tala om en helt annan fråga.

Med start i detta nummer är Edward Blom ny krönikör. Blom är inte bara en färgstark kännare av mat och dryck utan också mycket engagerad i kultur- och näringslivshistoria.

Dessutom hälsas Johan Hakelius välkommen som ny chefredaktör för Fokus. Han finns på plats den
1 januari nästa år. Läs gärna en intervju med honom här.

Trevlig läsning i helgen!