Frihet under ansvar

Text:

Rune Andréasson lät Bamse formulera klokskapen »Den som är väldigt stark måste vara väldigt snäll«. Om man byter ut »snäll« mot »ansvarsfull« så kan orden gälla för journalistiken.

I veckan var jag på ett seminarium arrangerat av centrum för rättvisa. Lokalen befolkades i stor utsträckning av jurister som vill begränsa myndighetspersoners möjligheter att läcka hemlig information till medier. Och visst finns det exempel på situationer då människor orättfärdigt hängts ut på grund av information från myndighetspersoner.

Samtidigt pågår en våldsam konflikt mellan en rad tidningar och Pressombudsmannen Yrsa Stenius. Jag tänker inte ta ställning för någon part men se för guds skull till att reda ut det.
Mediernas privilegierade ställning är inte för evigt given. Om vi inte sköter oss så kommer jurister och politiker att ta dunderhonungen ifrån oss.

I veckans nummer tar vi en ordentlig titt på vad det är för land som den nya premiärministern ska styra. Robert Börjesson och Åsa Westerlund har rest runt i ett Storbritannien präglat av ekonomisk och politisk identitetskris.