Fyra söker förtroende

Text: Martin Ahlquist

Obama och McCain i USA, Borg och Östros i Sverige. Mer än någonsin handlar politik om förtroende och om ekonomi. Opinionsinstitut roar sig ibland med att ställa frågor till väljare om vem de helst skulle vilja ta en öl med och vem de skulle anförtro sina pengar. I goda tider kan man kosta på sig att prioritera trevligt sällskap på krogen. I dåliga tider skippar man ölen för att gå på årsstämman i bostadsrättsföreningen och rösta fram en ordförande som man litar på. Och vem bär egentligen skulden för finanskrisen, undrar Jasenko Selimovic i sin krönika.

Fokus handlar denna vecka till stor del om de två stora frågorna just nu: det amerikanska valet och den ekonomiska krisen.
För den som vill sticka emellan med lite annat kan jag rekommendera reportaget om innovationerna som förändrar världen. På kultursidorna får vi veta varför man ska läsa Richard Yates, USA:s bästa bortglömda författare som hamnat i rampljuset igen. Eller följ med till experimentstaden som ska bli helt koldioxidneutral. Den ligger i oljestaten Förenade Arabemiraten.