Ibland behövs det en diktator

Text:

Är det en diktatur av Kinas typ som krävs för att rädda jorden? Eller en amerikansk president som inte längre kan bli återvald? Svaret borde väl vara nej. Men ledare som slipper bry sig om väljaropinioner eller vara ängsliga för industrins påtryckningar kan vara just det som behövs för att klimattoppmötet i Paris inte ska floppa som Köpenhamnsmötet gjorde för sex år sedan.

Att beskriva mötet som helt avgörande detta ödesår känns futtigt. Som om inga ord räcker till för att förstå hur kritisk situationen verkligen är. På riktigt.

I veckans nummer av Fokus gör vi ett försök att förklara det exceptionella tillståndet. För att låna miljöprofessorn Johan Rockströms beskrivning: När många tycks tro att jorden har en förkylning, handlar det egentligen om cancer.

Nina Brevinge och Ida Jansson har träffat lantbrukare i Smålands inre och vid Hallands kust som ser ökande skördar när det allt mildare vädret förlänger odlingssäsongen. Johan Anderberg har hittat de galna människorna som vågar tro på de lika galna idéerna. Josefin Olevik vet hur miljögurusarna dämpar sin klimatångest. Jojje Olsson ser ett Kina som gått från bromkloss till lokomotiv. Karin Adelsköld förklarar varför invandrarkritiska personer borde sopsortera mer. Elsa Westerstad erkänner ett omoraliskt beteende. Bland mycket annat.

Missa inte heller all vår tidigare klimatbevakning, något vi samlat här. Där finns bland annat Johan Anderbergs reportage om solcellsrevolutionen som nu hotas. Och Henrik Eks och Axel Öbergs reportage om den svåra torkan i Kalifornien.

Eftersom denna tidning helt viks åt klimatfrågan bevakar vi veckans aktuella händelser här på fokus.se. Lotta Dinkelspiel har till exempel – apropå Migrationsverkets senaste prognos – tittat på vad som styr världens flyktingströmmar.

Trevlig läsning!