Juholt, Thatcher och medierna

Text:

Många har analyserat mediernas roll efter att Håkan Juholt till slut tvingades lämna. Jag tog upp ämnet i förra veckans nummer och lämnar därför ordet till vår krönikör, tillika Publicistklubbens ordförande, Ulrika Knutson. På signerat förklarar hon för upprörda och besvikna partigängare vad som faktiskt är fria mediers roll i ett demokratiskt samhälle.

Nej, det var inte medierna som avsatte Håkan Juholt. Men vilka var det då som höll i yxan?

Den senaste veckan har det haglat uppgifter om kupper och svek. För den som inte har tillbringat sitt liv inom socialdemokratins väggar är det i det närmaste omöjligt att få en sammanhållen bild av vad som faktiskt hände när det omöjliga blev verklighet. När en ledare för socialdemokraterna tvingades bort efter bara tio månader på posten, och utan att ha prövats i ett val.

Torbjörn Nilsson har plockat upp alla lösa trådar och lyckas på ett märkvärdigt sätt knyta ihop allt till en fascinerande berättelse. Läs och begrunda!

En annan som hade ett problematiskt förhållande till medier är Margaret Thatcher. Med anledning av premiären av filmen »Järnladyn« tecknar Thomas Engström ett porträtt av en av nutidens främsta och mest egensinniga politiker.

Ett land där politikerna gått från ord till handling när det gäller bångstyriga medier är Ungern. När EU växte österut var Ungern den klarast lysande stjärnan. I dag intar man jumboplatsen när det gäller demokratisk utveckling med inskränkt pressfrihet och politiskt styrda myndigheter på sitt samvete. Madeleine Engstrand Andersson har tittat närmare på hur våra nya grannar i öst har utvecklats.

Vi avslutar med något väldigt personligt, och väldigt angeläget. på Sista ordet berättar Katarina Wennstam hur hon blev läkemedelsmissbrukare. Ett diskbråck och tre månaders medicinering räckte för att fastna i »pundandet«.