Kan vi, vill vi, törs vi?

Text:

I morgon är det internationella kvinnodagen. Man skulle kunna frestas att tro att det påverkat valet av person på omslaget. Det har det inte. På Fokus gillar vi att syna makten och Filippa Reinfeldt har makt alla årets dagar. Hon är ytterst ansvarig för två miljoner stockholmares vård och en budget på 51 miljarder. Till skillnad från sina kollegor är hon dessutom en vida känd landstingspolitiker. Ändå är det varken Stockholms storhet eller Filippa Reinfeldts lyskraft som gjort henne till Sveriges mäktigaste vårdpolitiker. Filippa Reinfeldts vårdpolitik skulle bli hela Sveriges vårdpolitik, var det tänkt. Men det var före alla protester, berättar Nina Brevinge och Maggie Strömberg i sitt reportage.

I en annan del av den offentliga verksamheten, på Borgarskolan i Gävle, funderar man just nu på hur man ska reparera de gigantiska ekonomiska hål som en enskild person, enligt polisens misstankar, lyckats åstadkomma genom systematisk förskingring. 20 miljoner kronor har försvunnit från en enda skola. Anders Sundelin begav sig dit för att söka svaret på frågan alla ställer sig: Hur var det möjligt?

Ingen har väl lyckats förtränga Emil Linells desperata försök att få SOS Alarm att skicka en ambulans. Två år senare ska nu fallet tas upp i hovrätten. Samtidigt pågår en hård kamp om kontrakten på marknaden för alarmtjänster, skriver Anna Körnung.

Boskapsdjur och grödor ser inte ut som de gjorde för 100 år sedan. Ständig förädling skapar förändrade eller helt nya arter. I skogen har det däremot stått ganska still, men nu pratas på allvar om klonade granar och aspar med inympade gener från ishavsflundra. Waldemar Ingdahl berättar om genvägarna i skogen.

Om inte omslaget handlar om Internationella kvinnodagen så gör i högsta grad Ulrika Knutsons krönika det. »Kan vi, vill vi, törs vi« citerar hon ur 1970-talets »Jösses flickor«. Hennes svar blir: Uppenbarligen inte.