Kors i taket!

Text:

De har svettats i snart fem år. Ledamöter har bytts ut, en huvudsekreterare till och med tvingats bort. Tidsfristen har förlängts flera gånger. Men snart, i början av mars, ska de vara klara. Då levererar socialförsäkrings-utredningen sitt svar på hur framtidens sjuk- och arbetslöshetsförsäkring ska se ut.

A-kassan har varit föremål för politiskt käbbel och utredande under de senaste 100 åren. När den första statsstödda arbetslöshetsförsäkringen kom 1935 var taket för en dags ersättning sex kronor under max 120 dagar. Försäkringen blev stegvis mer generös men under nittiotalets ekonomiska kris skärptes reglerna.

Men sedan två decennier tillbaka är det stopp. Ingen regering – oavsett färg – har kunnat låta bli a-kassan.
I juli 1993 sänkte först Bildtregeringen kompensationsnivån till 80 procent av vad man tidigare tjänat och den automatiska höjningen av dagpenningen togs bort. Med den Perssonstyrda regeringen vid makten gjordes ytterligare försämringar några år senare. 2007 var det dags för alliansen och nya skärpningar. I dag får bara 9 procent av alla som jobbade heltid när de blev arbetslösa 80 procent av sin lön.

Även om det alltså är någon månad kvar tills socialförsäkringsutredningen ska räcka över sitt slutresultat kan Lena Hennel, frilansjournalist som under många år bevakat politik, avslöja att en av de mest avgörande och omdiskuterade delarna i a-kassan är på väg att förändras. För första gången på snart 20 år kan ersättningsnivåerna justeras. Men det var först efter att moderaterna i utredningen pratats omkull.

Jo, följ oss gärna också på fokus.se, facebook, twitter (@fokusredaktion) och numera även på instagram.

Trevlig helg och läsning!