Kultur i veckan

Text:

Bok

Inte alla förlorade på kreditkrisen. I sin nya bok »The Big Short« berättar den amerikanske journalisten Michael Lewis – mest känd för »Liar’s Poker« om 1980-talets obligationshandlare – hisnande och skrämmande historier om ett antal spekulanter som spekulerade emot husbubblan och hela den amerikanska ekonomin.

»The Big Short« i svenska bokhandlar nu.

Dans

De har gjort dans­föreställning av »Gökboet«, blivit belönade med ett operapris och skrämde förra året brallorna av publiken med den politiska föreställningen »Caution!« Nu tar Bounce farväl och lämnar sorgligt tomrum efter sig.

»The Last Bounce«, Globen, Stockholm, nästa fredag och lördag.

Bok

Stora förväntningar på Lasse Wierups och Erik de la Reguerras bok »Kokain – Drogen som fick medelklassen att börja knarka och länder att falla samman«. Initierad, detaljerad och spännande berättelse. Men engelska journalisten Tim Feilings »Kokain – Drogen som erövrade världen«, som nyligen kom ut i pocket, är en skönare läsupp­levelse.

Ute nu.

Tv

Internationellt uppmärksammad dokumentär om arbetare på en bananplantage i Nicaragua som kämpar för sin rätt. Det amerikanska företaget Dole har hittills utan framgång försökt stämma regissören Fredrik Gertten för hans film »Bananas«.

SVT 1, tisdag klockan 22.