Kultur i veckan

Text:

Bok

När många tämligen okritiskt engagerar sig i bröllopsbesvär känns det sansat och nyktert med en diskussion om själva fundamentet för upprymdheten: monarkin. I ena ringhörnan SvD:s politiske chefredaktör PJ Anders Linder som skrivit »Ja. Monarkins bästa tid är nu«. I den andra: Sydsvenskans Per Svensson med »Nej. Monarkin har aldrig varit farligare än nu«. Rasande snygg bok dessutom.

Ute nu (Albert Bonniers förlag).

Webb

»Logorama« hade premiär i Cannes förra året, och har sedan dess visats på diverse filmfestivaler, bland annat i Stockholm i höstas. De som ännu inte mött de hårdkokta Michelin-gubbe-snutarna i den helt varumärkesbyggda världen, kan sedan en tid göra det på nätet. Veckans bäst använda 16 minuter.

Kan bland annat ses på www.vimeo.com.

Dvd

Tarik Salehs animerade sci-fi-skräckis »Metropia« är ett ambitiöst projekt av dimensioner man egentligen inte väntar sig att någon ska åstadkomma i lilla Sverige. Den internationella prägeln stärks av namn som Stellan Skarsgård, Vincent Gallo och Juliette Lewis i listan över dem som gett karaktärerna röster.

Släpps på dvd på måndag.

Musik

Ett gäng sextioåriga gubbar som gör comeback efter 20 år doftar unket. Kanske är det därför som den nya singeln från ständigt ironiska amerikanska art-popgruppen Devo – som slog igenom 1980 med postpunkdängan »Whip It« – heter »Fresh« (Färsk). Nästan lika svängigt och melodiöst som gamla Devo.

Album ute i maj. Singeln »Fresh« finns på: www.clubdevo.com.