Kultur i veckan

Text:

Webb

Spike Jonzes halvtimmeslånga film »I´m Here«, om kärleken mellan två robotar, är en oemotståndlig »Wall-E« för vuxna. Att se filmen direkt efter lanseringen för några veckor sedan var tålamodsprövande, men nu är det inte längre lika mycket trafikstockning på nätet.

Hemsida.

Film

Animerad film håller högre klass än på länge. »Mary & Max« är en vemodig men ändå ljus berättelse om en åttaårig flicka i Australien som på måfå väljer en brevvän i Manhattans telefonkatalog. Hennes brev hamnar hos en svårt ångestriden, överviktig och betydligt äldre man. Philip Seymour Hoffman gör en av rösterna – bara en sådan sak!

Premiär i kväll, fredag.

Musik

Just när våren åter gör tanken på kärlek möjlig kommer brittiska Tracey Thorn med en skiva som smäktande och effektivt blottlägger förälskelsens smärtsamma baksida. Hon har gjort det förr, både i duon Everything but the Girl och i två tidigare soloalbum. Och det låter ungefär som förut – lika hudlöst, lika bitterljuvt. Och minst lika bra.

»Love and Its Opposite« släpps den 17 maj.

Bok

Med »Att komma hem ska vara en schlager« fick Per Hagman sitt slutliga erkännande. Uppföljaren »Vänner för livet« har tagit sex år att värka fram. Boken är ett slags summering av ett författarskap som i två decennier rört sig mellan kontinenternas bardiskar och storstäder, hela tiden med rötterna i en västgötsk bonnläppighet. Konsekvent, underhållande, ganska rörande och riktigt bra.

Kommer ut nästa vecka.