Kultur i veckan

Text:

Bok

Niklas Orrenius och Christoph Anderssons har nyligen släppt titlar på samma tema. Nu kommer Expo-medarbetarna Mikael Ekmans och Daniel Poohls bok om det som skrämmer mest med valet i höst.

»Ut ur skuggan – en kritisk granskning av Sverigedemokraterna« kommer ut nästa vecka.

Tv

Grabbige Paul – en gång i tiden quarterback i skollaget – återvänder till en klassträff, efter att ha genomgått ett könsbyte, som den lesbiska dokumentärfilmaren Kimberley. Med på återträffen finns också hennes adopterade bror, som söker en ny och gammal identitet efter att ha skadats i en trafikolycka. En sällsam film om livsresor.

»Förlorade söner«, SVT 1 på tisdag klockan 23.

Film

Ingela Lekfalks dokumentärfilm »Hur kunde hon« söker svaret på den reflexmässiga frågan om hur Lillemor under nästan tjugo år kunde leva ett liv med man och barn utan att berätta att hon bar på hiv. Andra frågor som väcks i filmen handlar om ansvar, skuld och stigmatisering.

Premiär i dag, fredag.

Musik

Amerikanske James Murphys elektroindie-projekt LCD Soundsystem följer upp den sönderhyllade »Sound of Silver« med nya »This Is Happening«. Mer av geniala Talking Heads-liknande låtbyggen, medryckande inlånade syntslingor och basgångar. Sprudlande musikglädje som väller över alla bredder.

Släpps i veckan, och hela skivan finns att lyssna på som en stream här.