Kultur i veckan

Text:

Historia

Samma vecka som den internationella samtalstonen är frostigare än på länge öppnar utställningen »Ytspänning – kallt krig i Östersjön 1979–1989«. En storsatsning som påminner om en inte allt för avlägsen epok då länders relationer var ständigt ställda på sin spets.

Öppnar i morgon, lördag, på Marinmuseum i Karlskrona.

Dvd

Det fanns en tid då Arnold Schwarzenegger varken var guvernör i Kalifornien eller hårdkokt action­skådis, utan en vanlig kille från Österrike med ovanligt stora biceps. Dokumentären »Lyfta skrot« från 1977 berättar om hans kamp för att vinna sin femte Mr Olympia-titel. Konstig sport, underhållande film.

Återutges nästa vecka.

Tv

Sveriges Televisions dokumentärredaktion är i ständig högform. I Oscarsnominerade »Mugabe och den vita afrikanen« följer filmarna Lucy Bailey och Andrew Thompson farmaren Michael Campbell som stannar på sin gård trots att Zimbabwes diktator beslutat sig för att fördriva alla vita lant­brukare.

Sänds på SVT 1, tisdag klockan 22.

Bok

Första gången Leif Norrman kom till Sydafrika var som sjöman på 1960-talet. Långt senare följde drygt ett decennium som DN:s korrespondent i landet som han nu porträtterar i »Leva på gränsen – ­Berättelser från det nya Sydafrika«.

Utkommer nästa vecka (Atlas).