Kultur i veckan

Text:

Film

Danska Lone Scherfig (bland annat »Italienska för nybörjare«) har förflyttat sig till 60-talets London och spänningen mellan en tonårstjej och en dubbelt så gammal man. Nick Hornby har skrivit manuset.

»An Education« har premiär i kväll, fredag.

Tv

Den holländske fotografen Anton Corbijn har gjort en tät berättelse om det brittiska bandet Joy Division och sångaren Ian Curtis korta och självförbrännande karriär. De många livepartierna tycks nästan autentiska och känslan av 70-talets Storbritannien är så påtaglig att kläderna verkar lukta cigarettrök och gammal öl efteråt.

»Control«, visas på SVT 2, torsdag kl 22.45.

Musik

Om man nu måste ha etiketter i samtidens post-post-moderna popvärld så skulle man kalla New York-bandet Vampire Weekends lysande andra album »Contra« för afrikana-synth. Svängigt och originellt men tillgängligt.

Finns ute nu.

Bok

James Ellroys »Underworld USA«-trilogi är en odyssé genom ett land märkt av maffia, korrupta politiker och skumma FBI-komplotter som började 1995 med »En amerikansk myt«, fortsatte 2001 med »Sextusen kalla« och nu avslutas med »Oroligt blod«. En av samtidens stora berättare, som dessutom besöker Stockholm nästa vecka.

Boken är ute nu. James Ellroy besöker Internationell författarscen, Kulturhuset, på onsdag.