Kultur i veckan

Text:

Festival

I 30 år har ARS Elec­­tronica, festivalen tillägnad konst, teknik och samhälle, utgjort futurismens framkant och varit techno-kulturens vallfärdsort nummer ett. I år är temat »reparera«. Världen är trasig, och genom kreativitet och vetenskap ska den lagas.

Pågår 2–11 september i Linz, Österrike.

Museum

Sanne Houby-Nielsen, överintendent för Statens museer för världskultur, har sagt att miljön förmedlar något av »ett dubbelt vansinne« när hon beskrivit det faktum att delar av Kinas världsberömda terrakottaarmé nu ställs ut i väldiga bergrum under Östasiatiska museet i Stockholm. Ett vansinne som definitivt bör premieras med ett besök.

Pågår 28 augusti–16 januari 2011.

Film

Hemliga armérapporter på Wikileaks, stigande siffror över dödade soldater, politiker som använder vår, västvärldens, militära närvaro som agitatoriskt slagträ i debatten. Men hur mycket känner vi kriget i Afghanistan? Janus Metz dokumentär »Armadillo«, om unga danska män vars uppdrag är att döda talibaner i Helmand-provinsen, vill krypa så nära deras verklighet som det går. Och den är inte vacker.

Premiär i morgon, fredag.

Bok

Efter fjolårets ångande kärleksdokument över relationen till Ingmar Bergman, har Käbi Laretei nu valt att skildra sin karriär som världspianist. Och den speciella bindningen till den amerikanska förläggaren Clay Coss och dennes hustru. Det borde bli en utmärkt början på memoarhösten.

»Toner och passioner« (Norstedts) finns ute nu.