Kultur i veckan

Text:

Film

Två emotsedda filmer har nu nått de svenska breddgraderna. »Somewhere«, där Sofia Coppola återkommer till temat »två ensamma själar på hotell«, och David Finchers »The Social Network«, en rafflande men inte alltför smickrande historia om Facebooks grundare Mark Zuckerberg, spelad av Jesse Eisenberg.

»Somewhere« och »The Social Network« har premiär i dag.

Scen

En nydramatisering av Harry Martinsons rymdepos »Aniara« signerat Lars Rudolfsson till tonerna av Andreas Kleerup, hur låter det? Dags för årets mest omtalade teaterprojekt att inta scenen. Med bland andra Helen Sjöholm och Dan Ekborg.

»Aniara« har premiär på Stockholms stadsteater den 21 oktober.

Bok

Den chilenske författaren Roberto Bolaño dog 2003 och lämnade efter sig en nära på fullbordad mastodontroman, »2666«. En vindlande prosaberättelse, uppdelad i fem delar, som tar oss till en mexikansk ökenstad (i verkligheten Ciudad Juárez) där kvinnor mördas utan att någon ställs till svars. Nu på svenska av Lena E Heyman.

»2666« finns ute nu (Albert Bonniers Förlag).

Film

20-åriga Katarina har tröttnat på sitt dystra förortsliv och tar jobb på Göteborgs konserthus efter att ha besjälats av Mozart. Men den finkulturella världen visar sig inte vara så fin. Med Alicia Vikander och Samuel Fröler. (Läs intervjun med regissören Lisa Langseth på Fokus.se.)

»Till det som är vackert« har premiär i dag.