Kultur i veckan

Text:

Bok

Det är inte svårt att förstå varför britterna tagit Stephen Fry till sina hjärtan. Vad han än företar sig – gestaltar författare på vita duken (Oscar Wilde), arrangerar protestmöten mot påven eller vältrar sig i sin egen ångest gör han det med elegans och stilistik. Hans senaste självbiografi är ett måste för ett inbitet Fry-fan.

»The Fry Chronicles« finns på engelska (Penguin)

Scen

När Teater Moment tar sig an gamla klassiker tenderar de att komma ut som nya fantastiska skapelser. I Strindbergs »Ett drömspel« tar Indras dotter tunnelbanan till Stockholmsförorten Gubbängen för lite skönt häng. I regi av Pontus Stenshäll.

»Ett drömspel« spelas på Teater Moment i Gubbängen till och med 10 december.

Film

Woody Allen är tillbaka med en svartsynt film om otillräckliga människors eländiga tillvaro. Och gubben lär vara roligare än på länge i detta kärleksdrama om en äldre gift man som lämnar sin hustru för en yngre kvinna (surprise!) och en gift dotter som blir kär i sin fagre chef. Med bland andra Anthony Hopkins, Naomi Watts.

»Du kommer att möta en lång mörk främling« har premiär idag.

Konst

När Alice Neel dog 1984 lämnade hon efter sig en ansenlig samling psykologiskt inträngande porträtt av vänner, bekanta och 1900-talscelebriteter. I Malmö presenteras ett sextiotal av ikonens verk.

»Alice Neel: Målade sanningar« visas på Moderna Museet Malmö till och med den 2 januari.