Kultur i veckan

Text:

Musik

Efter att ha producerat stora delar av Titiyos förra album är indiepop-jazzmusikern Goran Kajfes tillbaka med eget material, denna gång i form av dubbelalbumet »X/Y«. Som vanligt är det svängigt, eklektiskt och – för att vara samtida jazz – extremt tillgängligt.

»X/Y« finns ute nu (Headspin Recordings).

Scen

Myten säger att svanar är stumma hela livet tills ögonblicket då de ska dö. Kring detta kretsar uppsättningen »Svansångare«, skapad av performanceartisten Charlotte Engelkes. Musiken är en tvistad variant av Tjajkovskijs balett »Svansjön«, signerad ljuddesignern Willi Bopp.

Premiär den 4 december på Helsingborgs stadsteater.

Bok

I deckarförfattaren Dennis Lehanes »Gone, Baby, Gone« var de unga, coola superhjältarna Patrick Kenzie and Angela Gennaro på jakt efter en fyraåring som kidnappats. Slutet på historien var så att hjärtat ville brista. Här får du veta hur det gick för lilla Amanda.

»En mörk välsignelse« ges ut på Albert Bonniers Förlag (övers. Ulf Gyllenhak).

Film

Det är oändligt segt emellanåt att i Casey Afflecks dokumentär om Joaquin Phoenix följa skådespelarens sörjiga kokaintillvaro. Fast på ett idémässigt plan är det oändligt fascinerande. Inte minst eftersom allt avslöjats som fejk. (Läs Johanna Koljonens analys.)

Premiär den 3 december på Folkets hus och Parkers biografer. Släpps samtidigt på filmsajten Voddler.