Kultur i veckan

Text:

Film

Ja, de skyhöga förväntningarna efter Oscarsnomineringarna infrias. Colin Firth som tungvrickande monark och Geoffrey Rush som egensinnig talpedagog är det rappaste och mest rörande radarparet det här seklet.

»The King’s Speech« har premiär den 4 februari.

Konst

Paradoxala metaforer utlovas när Eva Löfdahl visar tre decenniers produktion kompletterat med en ny bläckfiskartad installation.

»Eva Löfdahl – retrospektiv« öppnar den 5 februari på Moderna museet i Stockholm.

Festival

Göteborgs filmfestival går in på sin slutspurt. Se till exempel barnadödsdramat »Rabbit Hole«, anstaltsberättelsen »Dog Pund« eller den ishavskyliga »How I Ended This Summer«.

Göteborgs filmfestival pågår till och med den 7 februari.

Samtal

Hur blev Jussi Björling en »folkets sångare«? Den hundraårsjubilerande världstenoren fortsätter att firas med ett seminarium. Därefter en sångar-hyllning vid hans byst på Jakobs torg.

»Jussi och medierna«, seminarium i Guldfoajén på Kungliga Operan i Stockholm den 5 februari kl 12.00. Sången inleds klockan 13.30.

Scen

Död, kokosbollar och livemusik. Maria Blom, som slog igenom med »Masjävlar«, är tillbaka på teatern med ett kammarspel om tre syskon vid moderns dödsbädd. Räkna med fruktansvärda fniss och förtjusande förtvivlan.

»Under hallonbusken« har urpremiär den 5 februari på Dramaten i Stockholm.