Kultur i veckan

Text:

Musik

Lykke Li har landat, och det rejält. Med andra albumet »Wounded Rhymes« har musiken blivit mörk och stor som en snårskog man aldrig vill lämna. I videon till »I Follow Rivers« springer hon runt barfota och svartklädd i snön, med Fares Fares tunga kyss som slutstation. Och sen… havet.

» Wounded Rhymes« finns ute nu (LL Recordings/EMI).

Bok

Titeln till trots handlar Lukas Moodyssons nya roman inte om döden, konstaterar de Ulrika Kärnborg i förra numret av Fokus. Hon beskriver den som en intellektuell dagbok. »Det är så ont om den här sortens böcker i svensk litteratur, att man tar emot denna med öppna armar.« Läs Kärnborg om Moodysson på fokus.se här.

»Döden & Co« ges ut på Wahlström & Widstrand.

Scen

Humorgruppen Klungan, ett dansgolv, en koreograf, en titel: »Se oss flyga över scenen i fruktansvärda hastigheter«. Behövs sägas mer?

Klungan och Birgitta Egerbladh 10 mars–10 april på Dansens Hus.

Festival

Årets dokumentärfilmsfestival Tempo drar i gång den 8 mars, vilket firas med många filmer av kvinnliga regissörer. Inleder gör Jessica Nettelbladts »Jag är min egen Dolly Parton«, om fyra sångerskor, däribland Nina Persson. Se också »A Bitter Taste of Freedom« om Anna Politkovskaja, och Ingela Lekfalks »Tjejer typ tolv«.

Tempo pågår 8–13 mars i Stockholm. För mer info: tempofestival.se.