Kultur i veckan

Text:

Bok

Ekonomer är höger, så lyder en av den offentliga debattens grundlagar. I den här lättlästa antologin argumenterar potentiellt inflytelserika socialdemokratiska ekonomer för att en vänsterpolitik byggd på ekonomisk forskning faktiskt existerar.

»Nationalekonomi för vänstern – teori för jämlikhet och välfärd« ges ut på Kata förlag.

Pris

Det kom aldrig något nytt Augustpris för översättare, så Sveriges Författar­förbund tog saken i egna händer och delar nu för första gången ut priset »Årets översättning«. Lena E Heymans översättning av Roberto Bolaños »2666« är en av tre nominerade.

Priset tillkännages den 9 maj, och delas ut den 23 maj på Strindbergs Intima teater.

Konst

I Anneè Olofssons självbiografiska bildvärld finner man ingen ro. Likt en desorienterad akvariefisk som gång på gång slungar sig mot glaset kastar man sig otröttligt ner i konst­närens besatthet av åldrandet, barndomen, sexualiteten, och föräldrarnas gunst. Bara en vecka kvar, missa inte.

»The Face of All Your Fears« Anneè Olofsson, Kulturhuset i Stockholm, t o m 15 maj.

Musik

Det är sent sjuttiotal, det är Berlin, Düsseldorf, Köln, det är Bowie, Kraftwerk, Eno och Stockhausen. Nu kan man uppleva allt igen, fast akustiskt, när en ­kammarorkester tolkar deras elektroniska musik under ledning av Hans Ek.

»Trans Europe Express« ges på Södra Teatern i Stockholm den 6 maj klockan 20.00.