Kultur i veckan

Text:

Musik

Neo-progg-rockarna i Den Stora Vilan har fått fin kritik för sitt nyutkomna självbetitlade debutalbum. Missa heller inte gruppen och deras intrikata musik med svenska texter på deras Sverigeturné, som pågår nu.

Nästa stopp på Kulturhuset i Jönköping den 27 maj.

Bok

Gör upp med ditt stränga överjag men tro inte att du kan bli herre i ditt eget hus. Freud och terapisoffan är din lott! En psykoanalysens egen självhjälpsbok som man inte behöver tro på för att fascineras av.

»10 skäl att älska Freud« ges ut på Natur & Kultur.

Konst

På 1960-talet väckte han uppmärksamhet med sina »rumpbilder« på Lunds konsthall. Men den färgexploderande danske målaren, skulptören och filmaren Poul Gernes var större än så. Se själva.

»Poul Gernes – retrospektiv« öppnar 21 maj på Malmö konsthall.

Poesi

Förra veckan släppte Kristofer Flensmarck sin diktsamling »Ingmar Bergman Kristofer Flensmarck Fragment« direkt på twitter. En fragmentarisk besvärjelse där diktarens separation vävs samman med dämonregissörens pinaler. För den som orkar skrolla – läs!

Kristofer Flensmarcks poesi finns på Natur & Kulturs twitterkonto @littrednok, gå tillbaka till 12–13 maj och hashtaggen #IBKFF.

Foto

Fotografen Henrik Montgomery har inte bara lyckats övertala Fredrik Reinfeldt om att få följa statsministerarbetet på nära håll, han har också haft det tålamod som krävs. En unik fotodokumentation är resultatet.

»Statsministern« ges ut på Medströms den 24 maj.