Kultur i veckan

Text:

Bok

I ett land med en statsminister som mest av allt ogillar mörka, rökiga lokaler och berusade människor är det upplyftande med en ursinnig text om förmynderiet. Liberala debattören Mattias Svensson rensar rent bland dansbaneelände och cykelhjälmslagar.

»Glädjedödarna – en bok om förmynderi« ges ut av Timbro.

Konst

För några år sedan rev Doris Salcedo upp en stor spricka genom golvet på Tate Modern i London. Nu klär colombianskan turbinhallen på Moderna museet i Malmö med upp- och nervända bord, jord, gräs och en tyst bön.

»Plegaria Muda« visas på Moderna museet i Malmö.

Musik

Kate Bush behöver inte släppa nya skivor för att bli älskad. En »Director’s Cut« med några uppiffade låtar från »The Sensual World« (1989) och »The Red Shoes« (1993) kommer nu för den som vill ha en slirig stämma och teatrala popupptåg.

»Kate Bush – Director’s Cut« finns ute nu (Fish people).

Tv

Digitaliseringen innebär en revolution av samhället, brukar det sägas. Men hur? I en tredelad dokumentär söker BBC svar på frågan om vi har blivit friare av datorerna. Eller om det är tvärtom.

»All Watched Over by Machines of Loving Grace« sänds nu på BBC2.

Konst

Barn som står bronsstaty och i sitt kroppsspråk illustrerar allt vad gruppsykologi någonsin beskrivit. Och en slagsmålsfilm i slow-motion och gnagande frågor om våld kan vara vackert. Kungliga Konsthög­skolans vårutställning etsar sig fast.

Vårutställningen visas på Fredsgatan 12 i Stockholm.