Kultur i veckan

Text:

Bok

På ena sidan bor kvinnor, på andra män. Det går en mur genom Stockholm som kastar mörka skuggor över en våldsam stad. Med ett suggestivt språk håller Madeleine Hessérus fast läsaren i en dystopisk värld som plötsligt börjar kännas otäckt … bekant.

»Staden utan kvinnor« ges ut på Natur & Kultur.

Film

Två flickor träffas i ett stall, inleder en vänskapsrelation och träder in i ett eget slutet – och många gånger våldsamt – universum. Och sen då? Handlingen utspelar sig i tystnaden. Lisa Aschans »Apflickorna« liknar inget annat i svensk film just nu. Höstens filmmåste. (Läs också Johanna Koljonen på sidan 58.)

»Apflickorna« har biopremiär i dag.

Konst

En postmodernistisk Tutan-khamuns grav? När Göteborgskonstnären Johnny Boy Eriksson ställer till med sin andra separatutställning bjuder han in till en jättelik håla med jättelika figurer i brun packtejp. Friskt vågat. Också att visa gallerikonst som knappt går att sälja. 

»Devoured« pågår till och med den 10 september på Wetterling Gallery i Stockholm.

Musik

Det är mycket Ane på Ane Bruns nya album – rösten, känslan, själen. Ändå låter det annorlunda. Det akustiska soundet har fått sällskap av mer rytm och lågmäld glädje. »Do You Remember« är oemotståndlig. Och hela skivan briljant så det förslår.

»It All Starts With One« släpps den 7 september (Balloon Ranger Recordings).