Kultur i veckan

Text:

Bok

Principfast är det när tidigare folkpartiledaren Per Ahlmark skriver memoarer. Fyllt av utfall och personpåhopp, förstås, men också avslöjanden och insikter. Varför alla ville vara kopior av Ohlin, vad Fälldin egentligen sa och vad Leijonborg förstörde. Bland annat.

»Gör inga dumheter medan jag är död!« ges ut på Atlantis.

Bok

En poesiälskande kvinna gömmer sig på en toalett i ett mexikanskt universitet ockuperat av armén 1968. Det kanske inte låter så upphetsande. Däri ligger Roberto Bolaños storhet. I en kakelvägg fångar han ett helt liv; kvinnans, sitt, vårt, poeternas, Latinamerikas. Med ett språk så böljande exakt att bokens 191 sidor känns som en skymf. Läs, läs, läs.

»Amulett« ges ut på Albert Bonniers förlag.

Biennal

På lördag kväll klockan tio brinner Älvsborgsbron i Göteborg. Klas Erikssons konstverk »Who are ya?!« är ett av många som kan upplevas under Göteborgs Internationella Konstbiennal.

Biennalen i Göteborg invigs den 10 september klockan 15 på Röda Sten konsthall. För mer info: goteborg.biennal.org.

Konst

Vad händer när vardagsbestyr görs till konst? Eller när man lever utan uppmätt tid? Den amerikanska konstnären Andrea Zittel nöjer sig inte med det lilla. Nu invaderar hon konsthallen Magasin 3 med en skulptural installation.

»Lay of My Land« öppnar i dag på Magasin 3 i Stockholm.