Kultur i veckan

Text:

Bok

Gemensamt för de två pjäserna och filmmanuset i »Realism«, är att de vill få det som sägs mellan orden att dallra. Lyckas man ta sig förbi det kluriga i att läsa dramatik bjuder Stig Larsson på en själslig käftsmäll, via familjerådgivningssoffan till en svensk statsminister i upplösning. (Läs »Sanningssägaren Stig« på Fokus.se)

»Realism« ges ut på Albert Bonniers Förlag.

Tv

Kocken Niklas Ekstedts praoande på världens bästa krogar är årets mest oväntade kvalitetsupplevelse på tv. Välgjort, kunnigt och befriande elitistiskt för att vara SVT.

»Niklas Mat«, SVT1 torsdagar klockan 20:05, samt på SVT Play.

Bok

En sorgesång över post-11-september-samhället, har det sagts om Jonathan Franzens »Frihet«, nu utgiven på svenska. Torhända. Men ännu mer en relationsroman i vår digitaliserade tid: splittrade jag, vilsna jag, uppmärksamhetstörstande jag. Väldigt väl berättad.

»Frihet« ges ut på Brombergs förlag.

Film

En av romankonstens mest filmatiserade berättelser har fått ännu en nyputsning. Överflödigt? Kanske. Men samtidigt har »Jane Eyre« nog aldrig gjorts så här bra. Den lågmälda tonen och det realistiska skådespeleriet lyfter fram den »urfeministiska« delen av berättelsen. Det här handlar inte om Jane Eyres väg till kärlek, utan om friheten att välja kärleken.

»Jane Eyre«, med Mia Wasikowska i huvudrollen, har biopremiär i dag.