Kultur i veckan

Text:

Bok

Sara Stridsberg följer upp ämnet »utsatta kvinnor«. De fyra kvinnoödena i hennes nya roman bjuder på mycket fett, blod, smuts och övertydliga paralleller. Men språket är lika vibrerande som tidigare och ger en god illustration av ena sidan i det litterära bråket mellan traditionalister och förnyare. Stridsberg tillhör de senare.

»Darling River« kommer ut nästa vecka.

Tv

Dokumentärfilmarna Åsa Blanck och Johan Palmgren har gjort makalösa filmer som »Ebba & Torgny och kärlekens villovägar«, »Vikarien« och »Bedragaren«. Nu har de gjort en dokumentär tv-serie i sju delar där de följer två husläkare på Södermalm i Stockholm.

Första avsnittet av »Kvartersdoktorn« visas i SVT1, tisdag, 21.30.

Scen

Vårdagjämningen innebär firandet av det kurdiska nyåret Newroz. Festligheterna började redan under den gångna veckan, men kulminerar under helgen och nästa vecka på scener runtom i landet, med bland andra den kurdiska sångerskan Aynur Do˘gan och persiska bandet Abjeez.

Göteborgs konserthus i morgon, lördag, Stadshuset i Stockholm på söndag. Därefter Gävle, Uppsala, Skövde och Lund. Se www.riksteatern.se för detaljerat program och tider.

Musik

Få röster i dagens pop klingar med en sådan egenart som den amerikanska harpaspelande singer-songwritern Joanna Newsom. Hennes tredje album »Have One on Me« är eget också till formen, en trippel-cd, med sex fylliga låtar på varje. Det är smäktande och avskalat, och o så vackert.

Skivan ute nu. Spelar på Dramaten i Stockholm den 24 maj.