Kultur i veckan som kommer

Text:

Radio: I sin dokumentär »Jag ringer dig ibland« ber Amanda Glans sin mormor berätta om upplevelserna i förintelselägret Auschwitz. Ett värdefullt vittnesmål och en gripande bild av hur ett ofattbart trauma skickar chockvågor genom flera generationer i samma familj.

SR P1, lördag klockan 14.03.

Musik: Regina Spektor är melodiös men inte banal, avskalad men inte tråkig. Det finns bara en massa bra saker att säga om den smarta, pianospelande och Manhattan-boende ryskan. Allra bäst: hon kommer till Sverige om några dagar.

På Cirkus i Stockholm måndag och tisdag, Lisebergshallen i Göteborg nästa lördag och KB i Malmö dagen därpå.

Foto: Det måste ha krävts mod av Lee Miller den dag hon klev fram ur älskaren Man Rays skugga för att visa sina egna bilder. Hon etablerade sig som en egensinnig konstfotograf och djärv fotoreporter. Just nu visar Millesgården på Lidingö utställningen »Med surrealistisk blick«.

Pågår till den 14 februari.

TV:
David de Rothschild är arvtagare till en av världens största bankförmögenheter men ägnar sig helst åt journalistiskt präglad klimataktivism. I den uppmärksammade serien »Miljö­resan« utgår han från en konkret, vardaglig produkt och spårar dess konsekvenser för miljö och klimat. I första avsnittet av åtta: choklad.

SVT 2, måndag klockan 22.30.