Kultur i veckan

Text:

Film
Hyllad eländeshistoria om 16-årig flicka, gravid för andra gången med sin far, som har lyckan att en gång i livet möta en människa som vill henne väl och tror på hennes förmåga. Nerklädd Mariah Carey med fjunmustasch spelar socialarbetare.

»Precious« har premiär i kväll, fredag.

Tv
Nästa vecka intervjuar SVT-chefen Eva Hamilton idéhistorikern och återkommande Fokusskribenten Sverker Sörlin. Och Anita Kratz, också Fokusmedarbetare, träffar Kaj Fölster. Kunskapskanalens halvtimmesprogram »En bok, en författare« är en märkvärdig kontinuitet i en ryckig medievärld.

Sänds varje vardagskväll klockan 19, och i repris morgonen därpå klockan 9.

Show
På ytan verkar den amerikanska punk­ikonen Henry Rollins livsfarlig med sina tatueringar, pumpade muskler och galet kraftiga tjurnacke. Som spoken word-artist är han giftig på riktigt – om man kommer ihåg att lyssna och inte bara förundras över att en så liten röst kan komma ur en så imponerande kroppshydda.

Uppträder på Palladium, Malmö, i morgon lördag och på Rival i Stockholm på söndag.

Opera
The Knife, hyperbegåvade syskonen Olof och Karin Dreijer, hade i höstas hyllad premiär i Köpenhamn på sin och performancegruppen Hotel Pro Formas Darwin­opera »Tomorrow in a Year«. Nu har föreställningen svensk premiär. Lyckliga alla som fått tag på biljetter.

I kväll, fredag, på Dansens hus i Stockholm. Spelas till måndag.