More zan fun?

Text: Elsa Westerstad

Att hans senaste alter ego, Brüno, är en fjollig modejournalist från Österrike som generar straighta män med sina högt skurna lederhosen, lär ha undgått få. Inte minst sedan hans stjärt hamnade i nyllet på Eminem under årets MTV-gala och blev en YouTube-plåga.

»Brüno« har världspremiär först i juli, men de som fått sig en förhandstitt vittnar om en film som är långt mer vågad än Cohens tidigare film »Borat«. Den ska innehålla sexscener med dvärgar, analtvätt och en otalig rad av nazistskämt. De flesta skrattar högt åt satiren – men inte alla.

Homosexuella intressegrupper i USA är oroliga för att filmen ska spela homofoberna i händerna, snarare än att blotta deras dumhet.

Organisationen Gay & Lesbian Alliance Against Defamation bad filmbolaget att lägga till ett meddelande i filmen där man understryker vikten av tolerans och homosexuellas rättigheter. Filmbolaget vägrade. Och tur är det.

Så länge humorn visas upp inför öppen ridå borde allt vara tillåtet. Då får den slå så fel den vill utan att behöva ursäkta sin existens. Sedan återstår att se om Cohens film, som Brüno skulle ha uttryckt det, är »more zan fun?«.

»Bruno« har världspremiär den 10 juli.