När tekniken förändrar politiken

Text:

Bild: Petter Cohen

Som journalist följer jag debatten om nätets påverkan på mediebranschen så gott jag kan. Det är en spännande diskussion om såväl affärsmodeller som journalistiska arbetsmetoder. Går det att ta läsarna till hjälp när det gäller större granskningar? Vad bör den politiska journalistiken göra när så mycket av debatten sker på bloggar och facebook? Går det att ta betalt för journalistik på nätet?

När det gäller politiken så är diskussionen visserligen vital, men samtidigt fragmentiserad, och svår att få grepp om. Kommunalpolitikerna diskuterar e-demokrati i sina forum. E-delegationen tittar på vilka möjligheter den nya tekniken ger till Myndighetssverige. Kampanjmakarna kikar på USA, och försöker lära sig av Obama. Bloggare gör sitt bästa att bryta informationsmonopolen i totalitära regimer, och samma regimer sätter hårt mot hårt i propagandakriget.

I Sverige har diskussionen om integritetsfrågorna visserligen fört Piratpartiet till EU-parlamentet (eller om det var tvärtom). Men personligen tycker jag att det saknas en fördjupad debatt om vad tekniken kan – och kommer – att göra med politiken och det demokratiska samtalet. Hur kommer morgondagens politiska landskap att se ut? Kan demokratin fördjupas med teknikens hjälp, och vilka är svårigheterna? Var finns dagens och morgondagens maktcentrum, och hur påverkas gamla demokratimodeller?

Fokus trevar sig fram i den nya världen, och försöker hitta nya sätt att jobba. Vi samarbetar med gänget bakom Almedalsbloggen kring makthavare.se, och med Joakim Jardenberg i granskningsprojektet Makten och öppenheten. Genom konferensen ”När tekniken förändrar politiken” den 15 oktober vill vi nu bidra till samtalet om de svåra frågorna kring teknik, makt och demokrati. Vi är glada över listan på talare, som innefattar politiker på riks- och kommunplanet, myndighetschefer, aktivister, forskare, bloggare, visionärer, kommunikationsproffs och journalister. Konferensen kostar pengar att delta i, och blir också ett sätt för oss att testa en ny intäktsmodell. Inte minst viktigt att fundera över, i dessa tider av teknikskifte.

Information och hur man anmäler sig, och ett konferensprogram som löpande uppdateras finns här.