Ny världsordning

Text:

Svenska jasplan deltar i en Natoledd FN-insats i Libyen, och i Elfenbenskusten hjälper FN trupper valvinnaren Ouattara i striderna mot Gbagbo som inte vill lämna ifrån sig makten. Det är uppenbart att den hårda kritiken mot FN för passivitet i samband med tidigare konflikter har tagit skruv. Nu är det handling som gäller. Men vad händer när krutröken lagt sig? Efter de senaste månadernas lika överraskande som omfattande uppror har gamla lojalitetsband kapats och nya ska knytas. Fokus Magnus Falkehed skriver om hur en ny geopolitisk situation växer fram i regionen.

På nyheter berättar vi om hur det nu blir möjligt även för svenska kvinnor att skjuta på barnafödandet. Från och med hösten blir det tillåtet att frysa in obefruktade ägg och spara till framtida behov.

Nigeria går till val i helgen. Torbjörn Selander har mött den sittande presidentens utmanare som kallas »Afrikas Obama«.

Ända sedan Fokus startade har Jane Bark porträtterat våra lunchgäster. Lagom till hennes åttioårsdag tyckte vi det var på tiden att Jane själv fick bli huvudperson. Redaktionschef Lotta Engzell-Larsson porträtterar men rita fick Jane göra själv.