Om vd-löner

Text: Lotta Engzell-Larsson

SEB:s vd Annika Falkengren är »trött« på frågor om sin ersättning.

Det är en sak att svenska företagsledare har visat att de inte anser sig vara en del av samhället, inte anser sig ha något ansvar för landets ekonomi, inte behöver ta några hänsyn till den ekonomiska krisen.

Det är en helt annan, mycket värre, sak att ordföranden för en av Sveriges största banker och representant för en av vårt lands mäktigaste familjer, [[Marcus Wallenberg]], står och ljuger aktieägarna rakt upp i ansiktet på bolagsstämman. Han säger att chefslönerna har ökats »marginellt« som en kompensation för de uteblivna bonusarna. Den retoriska frågan är, om nära 30 procent kan anses vara »marginellt«. Med denna öppna lögn visar Marcus Wallenberg på ett enormt förakt för sina aktieägare, dem som han just nu har bett om mer pengar genom den pågående nyemissionen. I grunden visar han även ett förakt för den demokratiska process som faktiskt finns i ägarskiktet även i ett företag, och för marknadsekonomins lagar. För Annika Falkengrens lön har ingenting med marknadsekonomi att göra, det är inget annat än maktmissbruk.

I vilket annat stort bolag som helst skulle han ha riskerat att få sparken. Men vem ska sparka Marcus Wallenberg? Kanske hans kusin, Jacob Wallenberg?

Ps. Snacket går nu bland de anställda på SEB, många tänker be om ett »marginellt« lönepåslag.