Saablar, sa Maud

Text:

Maud Olofsson förkunnade inför valet 2006 att jobben var frågan som avgjorde Sveriges framtid och att det var småföretagen som skulle fixa det. En småföretagarminister hade talat. Tre år senare fylls hennes arbetsdagar av krishantering av Europas femte största energibolag och en biltillverkare med, än så länge, tusentals anställda. Olofssons parti må ha stort förtroende när det gäller att förstå rörmokaren och hårfrisörens tuffa villkor. När det gäller krisande storföretag är historien en annan. Många minns fortfarande 70-talets misslyckade försök att rädda varven.

När vi korade vinnare i vår stora rankning »Här är det bäst att bo« 2009 missade Vellinge förstaplatsen på grund av att kommunen inte tar emot flyktingar. Konstigt att ha med en sån variabel, ansåg borgmästaren Göran Holm. Vellingebornas ja till att ta emot flyktingbarn visar nu tydligt att brist på öppenhet och solidaritet påverkar också dem som fått förmånen att bo i en välbärgad kommun.

I det här numret har vi tagit en ordentlig titt på ett mycket känsligt ämne, omhändertagande av barn. Under lång tid präglades debatten av historier om hur socialen »tagit« barn från deras föräldrar. Nu är det dags att ställa frågan, omhändertas för få barn i Sverige?