Sjukt enkelt lösa vårdkris

Text:

En hel del faktiskt, visar det sig efter att jag läst Anna Ritters coverstory om den svenska vården. Grundproblemet går att härleda tillbaka till mitten av 1800-talet, och utan att förstöra spänningen kan jag ändå avslöja att det har väldigt lite att göra med antal vårdplatser. Inte ens pengabrist duger som förklaring. Läs artikeln och du får mängder av aha-upplevelser och sanningar som vänds upp och ned.

Telia Sonera har fått en ny styrelse och den värsta mediestormen har bedarrat, men den grundläggande frågan kvarstår. Hur ska staten sköta sina bolag? En lösning kan bli ett nytt gigantiskt statligt holdingbolag, berättar Johan Anderberg.

Att gå till terapeuten är i dag inte något man hymlar med. Tvärtom är det en tydlig statusmarkör att hålla sig med hjärnskrynklare. Den som inte har råd kan alltid ta del av andra människors inre som erbjuds i överflöd i tv-kanalerna. Eric Schüldt betraktar en skör trend.

Men hästlasagnen då, och påven? Lugn, bara lugn. Veckans två snackisar har självklart inte undgått Fokusredaktionen. Nina Brevinge vänder på häststeken och ställer frågan varför inte fler svenska hästar hamnar på tallriken. Två av tre hästar grävs ner eller eldas upp, trots att de kunnat bli utmärkt mat. Att vi inte äter häst i större utsträckning än vi gör, beror på katoliseringen av Sverige på 1000-talet. Det vore magstarkt att beskylla påven för detta. Han har dessutom redan mycket att bära på sina gamla axlar. Så mycket att han i veckan lämnade in sin avskedsansökan. Det är inget lätt jobb som efterföljaren har att se fram emot, för trots bilden av den vinkande och bedjande påven är det en post full av administrativt ansvar, berättar Matilda Lindwall.