Tio år med Fokus

Text:

December 2005 är rätt mild. Nobels litteraturpris tilldelas Harold Pinter, Kajsa Bergqvist får SvD:s bragdguld och Ronaldinho utses till världens bästa fotbollsspelare. Agnes vinner Idol. Birgit Nilsson dör i slutet av månaden.

Xbox lanseras. Arbetslösheten ligger på 5,4 procent. Ericsson skriver ett avtal med teleoperatören 3, värt 30 miljarder kronor. En kvinna våldtas brutalt i Umeå och blir ett av Hagamannens offer. Katastrofkommissionen riktar skarp kritik mot regeringens agerande efter tsunamin året innan. Blondinbella, då 15 år, har precis börjat blogga. EU-nämnden möts och ordföranden undrar »Har vi statsministern med oss per telefon?« och får svaret: »Ja, det har ni. Det är inte mycket till substans som jag kan rapportera för er just nu, utan mer ett stämningsläge«, hälsar Göran Persson från ett Bryssel där EU:s långtidsbudget förhandlas fram.

Denna vecka för tio år sedan kommer det allra första numret av Fokus ut. Martin Ahlquist, Lars Grafström, Karin Pettersson och Martin Ådahl grundade tidningen med målet att etablera ett kvalificerat nyhetsmagasin. Olyckskorparna kraxade och gav inte Fokus många år.

De hade fel. Fokus har stadigt fått fler läsare, prisats för sin journalistik och plöjt en ny fåra i samhällsjournalistiken. Dessutom har tidningens ägare varit långsiktiga och övertygade om att Fokus har en plats på mediemarknaden.

Under Fokus första tio år har mediebranschen förändrats dramatiskt. Tidningar har köpts upp, slagits ihop, lagts ner. Journalistjobb försvunnit. Andra kanaler – oavsett om det presenteras via dator, mobil eller platta – är nu ofta förstahandsval när det gäller att förmedla nyheter. Men hur ska medieföretagen ta betalt? Vilka affärsmodeller fungerar? Och vad händer med innehållet, nu när nyheter serveras snabbare och åsikter tar allt större plats?

För Fokus del handlar det om att fortsätta ge fördjupning och andra perspektiv, att roa och oroa. Att hitta nya former och nya sätt att presentera innehållet.

Denna jubileumsvecka vill vi passa på att tacka alla läsare för ert förtroende!