Ut ur garderoben

Text: Anna Ritter

Att Island är det första landet i världen med en öppet homosexuell regeringschef har väl inte undgått någon. Inte för att det saknas saker att rapportera om det lilla landet som vacklande försöker resa sig från tidernas ekonomiska käftsmäll.

Och visst kan det tyckas lite konstigt att det mest intressanta med Jóhanna Sigurðardóttir verkar vara att hon är kvinna och gillar andra kvinnor.
Samtidigt kan symbolvärdet inte underskattas. För som Juris Lavrikovs, vid ILGA, det globala paraplyorganet för hbt-organisationer, säger till BBC, så finns det alltjämt en rosa järnridå i Europa.Länderna i öst har långt till den acceptansnivå gentemot homo-, bi- och transpersoner som Västeuropa uppnått de senaste 50 åren.

Men också i väst skapar politiker som kliver ut ur garderoben stora rubriker. Som när den franske statssek­reteraren Roger Karoutchi i en intervju för ett par veckor sedan avslöjade att han är gay.

I den svenska regeringen finns som bekant två ministrar som bryter heteromassan: [[Andreas Carlgren]], som brejkade sin homosexualitet redan 1995, och [[Tobias Billström]] som är öppet bisexuell.

Sverige har dock aldrig haft en transperson på någon högre post.

Det har däremot sydeuropeiska länder som Spanien och Italien, med stark katolsk tro och gedigna machotraditioner. Något otippat, måhända.