Vägen och Haiti

Text:

Varje motgång följs av nya umbäranden och hopplösheten strömmar ut över publiken. Filmen »Vägen« är en apokalyptisk skildring av en pappa och hans son som försöker överleva efter den stora katastrofen. Tankarna letar sig ganska lätt till Haiti. Den mänskliga katastrofen är så omfattande och de personliga tragedierna så oändligt många. Men mitt i allt elände finns det faktiskt hopp. Historien visar att länder har kunnat resa sig efter naturkatastrofer och samla nationen för att lösa konflikter som tidigare sett olösbara ut. Lisa Bergman och Emma Härdmark berättar hur.

Hot, svågerpolitik och trixande med röstlistor. Val i Zimbabwe? Nej det är provval i Sverige. Det är lätt att vifta bort farsartade nomineringsprocesser som små lokala företeelser. Men Claes Lönegård visar med sin omfattande granskning att fenomenet är utbrett. Det handlar i slutänden om vilka kandidater som medborgarna har möjlighet att rösta in i riksdagen i höst.

Högsta domstolen har fått en kvinna som ordförande. Kan Marianne Lundius modernisera den gamla herrklubben? Anna Ritter berättar om en märklig institution.