Varför vann de?

Text:

Välkomna tillbaka till en spännande vårtermin med Fokus. Inom kort ska det avgöras vem som ska efterträda Mona Sahlin som ledare för det sargade socialdemokratiska partiet. Kampanjerna, fraktionsstriderna och tjuvnypen intensifieras nu och vi kommer att göra vad vi kan för att guida läsarna i det märkliga spel som en partiledarutnämning i socialdemokraterna innebär.

I fredagens nummer skriver Katrine Kielos om de senaste turerna. Partiledarbytet blev en direkt effekt av valresultatet som innebär att Reinfeldts regering, som legat hopplöst efter i opinionsmätningarna under hela mandatperioden minus de sista månaderna och som dömts ut som »rökta« av statsvetare, tog hem en historisk valseger. Men hur gick det egentligen till?

Vi har, tillsammans med bokförläggare Svante Weyler grävt igenom alla spaltkilometer med politiska reportage som publicerats i Fokus för att söka efter svaren. Resultatet är boken »Därför vann dom – berättelsen om ett ödesval«.

Henrik Berggren, som bland annat skrivit biografin över Olof Palme recenserar boken i kommande nummer av Fokus.

»Därför vann dom« har redan behandlats i en rad medier:

Red. Torbjörn Nilsson: Därför vann dom (Expressen)

Valet går till historien som det första där de borgerliga höll sig kvar vid makten. Karin Olsson läser en antologi som ger nycklarna till Socialdemokraternas nederlag.

Torbjörn Nilsson: (M)aktpartiet som frodas i skuggan (Expressen)

Moderaterna har redan inlett sin andra återvalskampanj i medieskuggan av Socialdemokraternas sönderfall, skriver Torbjörn Nilsson.

Tv-intervju: Därför vann moderaterna valet 2010 (TV4)

I nya boken “Därför vann dom” samlas texter från tidningen Fokus. Torbjörn Nilsson, Fokus och Sakine Madon, Newsmill, diskuterar hur det kan komma sig att Moderaterna tagit makten över agendan.

Sanningen om valet (Smålandsposten)

Kanske är det en efterhandskonstruktion, men det var väl aldrig någon riktig match? Hur skulle en socialdemokrati i förvirring, ledd av en medie­mobbad partiledare, ha kunnat hota Fredrik Reinfeldt och hans moderater?

En intressant bild av svensk politik (Västerbottens Folkblad)

Var det ödet? – Välkommen bakom valrapporteringen (Arbetarbladet)

Vid varje kapitel i ”Därför vann dom” sneglar jag upp mot sidans topp, mot opinionssiffrorna, som man under en fotbollsmatch spanar in övriga resultat. Att på varje sida redovisa det då aktuella opinionsläget är ett briljant grepp, en kontinuerlig story i siffror när resten är spridda skurar från en rekordlång valrörelse. Men tonen i reportagen är avslöjande.

boken

Den som vill köpa boken kan göra det här.

Det brukar sägas att allt är politik. Men precis allt är också ekonomi. Och vad är inte kultur? Vad har inte en vetenskaplig dimension och visst kan allt som händer kopplas till vår livsstil. Under våren kommer vi på Fokus att fortsätta utveckla tidningen till det kompletta nyhetsmagasinet med fördjupningar och förklaringar till de stora aktuella händelserna. Mycket talar för att 2011 blir lika händelserikt som 2010, så häng med. Nu kör vi!