Vem tar vem?

Text:

Bild: John Thys/tt

Är Gustav Fridolin vänster eller höger inom sitt parti? I förra veckans nummer analyserade Claes Lönegård Fridolins ideologiska hemvist och påminde om hans krav på höjda skatter. Några dagar senare skrev Fridolin själv på DN Debatt en lovsång till liberalismen. Det är oklart om artiklarna har något direkt samband med varandra, men en sak är klar; om man vill nå toppen i ett politiskt parti gäller det att inte hamna för långt från mittfåran. Det gäller i högsta grad även socialdemokraterna som just nu genomlider en intern falangstrid som är svår för en utomstående att förstå. Torbjörn Nilsson ikläder sig rollen som kremlolog och förklarar vad som just nu sker inom partiet.

Hur har de nordafrikanska ledarna lyckats bita sig fast så länge vid makten, trots utbrett missnöje? Efter Ben Alis fall i Tunisien tänds återigen hoppet om demokratisering och förnyelse i hela regionen, men vad är i praktiken alternativet till det despotiska gamla styret? Efter att ha läst Anna Ritters kartläggning avtar optimismen.

Till sist vill jag tipsa om Janne Sundlings avlivning av den gamla myten om pensionären som en ekonomisk börda. Pigga pantrar är tvärtom en guldgruva för kommunerna (publiceras på måndag på fokus.se.