14-20 oktober 2017

Text: Redaktionen

SVERIGE

14/10 Bodström petas som landshövding

Regeringen drar tillbaka sitt beslut om att utse Thomas Bodström till landshövding i Stockholm. Orsaken uppges vara att andra partier och andra aktörers förtroende för honom har skadats på grund av hans roll som styrelseledamot i skandalbolaget Allra.  Civilminister Ardalan Shekarabi betonar att Thomas Bodström inte är misstänkt för något brottsligt.

14/10 Nya tuffa Moderaterna

Moderaternas stämma tar beslut om förbud mot tiggeri, utredning om anonyma vittnen och kameraövervakning utan tillstånd. Partiledaren Ulf Kristersson förnekar att Moderaterna återgått till den gamla hårda tag- politiken.

Andra förslag från Moderaterna: Nytt jobbskatteavdrag, sänkt skatt för pensioner, höjt tak för rutavdrag.

15/10 Mobilförbud

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) vill att det ska bli olagligt att prata i mobilen under bilkörning.  Transportstyrelsen föreslog ett sådant förbud tidigare i år. Wienkonventionen, som Sverige förbinder sig till, innehåller ett förbud mot att hålla mobilen i handen.

15/10 Djurtortyr

Fem män i Norrbotten har åtalats för tjuvjakt i Norrbotten. Rättegången hålls i Luleå tingsrätt för en av de största jakthärvorna på tiotals år. Fyra Björnar, tre lodjur och en järv har dödats. Flera av dem plågades ihjäl. I bevisningen mot männen ingår filmer.

16/10 Nej tack till NMR-konto

Nordea vill inte ha Nordiska motståndsrörelsen NMR som kund. Banken blir därigenom den tredje banken som avslutar förbindelserna med den nazistiska organisationen. Tidigare har Swedbank och Paypal undanbett sig NMR.

17/10 Dyr polisstation

Det nya polishuset i Rinkeby i norra Stockholm blir nästan dubbelt så dyrt som beräknat. Kostnaden beräknades till 380 miljoner men prognosen tyder på 747 miljoner kronor, uppger SVT Stockholm

17/10 Ointresse för prov

Cirka 55 000 personer har anmält sig till höstens högskoleprov. Det är det lägsta antalet deltagare på fem år. Sexton procent färre än 2016. Det blir färre deltagare i höstens högskoleprov än det varit på fem år. Högskoleprovet fyller 40 år i år.

18/10 För mycket pensionärsbidrag

Pensionärsorganisationen PRO har uppgett för höga medlemssiffror under flera år. Vilket har gett dem flera hundratusen kronor för mycket i bidrag. Organisationen har angett fysiska medlemmar istället för antal medlemskap. En person kan vara medlem i fler olika föreningar. Förra året fick PRO 3,4 miljoner kronor av Socialstyrelsen.

20/10 Miljonkrav

Sture Bergwall kräver 15 miljoner i skadestånd för den tid han suttit frihetsberövad på grund av att han dömdes för mord. Hans ansökan lämnas in till Justitiekanslern. Sture Bergwall som var inlåst på den rättspsykiatriska kliniken i Säter i 20 år friades senare för de åtta mord som han erkänt.

Avstängd tv-profil

TV 4-profilen som anklagats för sexuella trakasserier och mobbning tas ur tjänst. Dessutom plockar TV 4 bort alla planerade program med honom från tablån i höst. Samma vecka anklagas även en Aftonbladet-journalist för sexuella trakasserier och våldtäkt. Han har nu tagit time-out och Aftonbladet ska utreda händelserna internt.

Internationellt

14/10 Bombdåd i Somalia

En lastbil full med sprängmedel dödade över 300 personer och nästan 400 skadades i Somalia. Händelsen beskrivs som den värsta i Somalias historia och den attack som enskilt dödat flest personer. Terroristgrupen al-Shabab anklagas ligga bakom dådet men har ännu inte kommenterat händelserna.

15/10 Kurz vinner valet i Österrike

Konservativa ÖVP med Sebastian Kurz utropar sig som segrare i valet. Experterna tror att ÖVP kommer att försöka bilda regering med högerpopulistiska FPÖ.

16/10 Journalistmord i Malta

Ingen har ännu gripits på mordet på Daphne Caruana Galizia, en av Maltas kända journalister och bloggare. Tidigare i år avslöjade hon att premiärminister Joseph Muscats hustru hade ett skalbolag i Panama, vilket ledde till att landet höll nyval i juni. Bombdådet väcker starka reaktioner i Europa.

17/10 IS-fäste i Syrien faller

Islamiska staten (IS) har besegrats i deras självutropade huvudstad al-Raqqa i Syrien. Nederlaget beskrivs som en stor propagandaförlust för IS vilket kan få konsekvenser om jihadisterna flyttar fokus.

18/10 Partikongress Kina

Kinas president Xi Jinping betonar under Kommunistpartiets kongress vikten av att öppna upp sig mot omvärlden. Samtidigt kritiserar Jingping väst och stärker sin militär.

19/10 Fortsatt styrka i Irak

Regeringen kommer att föreslå riksdagen den svenska insatsen i Irak förlängs. Kabinettssekreterare Annika Söder säger till TT att avsikten är att bidra till kampen mot IS genom utbildning av peshmerga och de irakiska trupperna.

19/10 Nyval i Katalonien 

Ett nytt regionval i Katalonien kommer att hållas i januari. Det meddelar oppositionsledaren Carmen Calvo efter att ha kommit överens med den spanska regeringen. I helgen ska den spanska premiärministern Mariano Rajoy hålla ett regeringsmöte för att inleda 155-processen, vilket betyder att Kataloniens regionala självstyre upphävs.

19/10 Ja för Wikströms asylförslag i EU

EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (L) får starkt stöd i EU-parlamentet för förslaget att asylsökande i EU först ska fördelas dit de eventuellt har släkt eller andra kopplingar. Däremot blir det svårt att få medlemsländerna att rösta igenom förslaget.

20/10 EU-toppmöte

Ett EU-toppmöte har inletts i Bryssel med fokus på bland annat brexit. Beslut har tagits om att de 27 medlemsländerna ska börja förbereda sig för att förhandla framtida handelsavtal med Storbritannien. Klartecken för diskussionerna får dock vänta tills i december.

Sju dagar har sammanställts av Johanna Kronlid och Leon Nudel.