Veckan som kommer: MH17-rättegång, Preem i Lysekil och lokalval i Frankrike

Text: Redaktionen

Bild: TT

Måndag 9 mars

BÅTMÄSSA: Den årliga Allt för sjön-mässan pågår hela veckan i Älvsjö.

NEDSKJUTET PLAN: Rättegången inleds kring nedskjutningen av ett Malaysia Airlines passagerarplan som flög över Ukraina. Händelsen inträffade 2014 och totalt dog 298 personer i kraschen. Rättegången väntas pågå i ett år. Totalt står fyra män åtalade.

Tisdag 10 mars

LITTERATURPRIS: Olofströms kommun tillkännager vem som är årets Harry Martinson-pristagare.

NYA SÖS-AKUTEN: Pressvisning av den nya aktumottagningen på Södersjukhuset i Stockholm. Själva flytten till de nya lokalerna sker i april och syftet är att minska väntetiden för patienterna. Just lång väntetid är något fått kritik för senaste tiden.

Onsdag 11 mars

PREEM I LYSEKIL: Preem vill bygga ut oljeraffinaderiet i Lysekil. Mark- och miljödomstolen ska ha förhandling i ärendet. Regeringen, som tagit över frågan, ska efter avslutad förhandling ta ett beslut om utbyggnaden får ske eller inte.

EFTER BREXIT: Den första budgeten efter utträdet från EU läggs fram i det brittiska parlamentet.

Torsdag 12 mars

ÅRSMÖTE: Östersunds FK har årsmöte. Fotbollsklubben, som tidigare haft stora Europaframgångar, lider av stora ekonomiska problem och förra året hade man ett operativt underskott på 42 miljoner kronor. Frågan många ställer sig är om klubben kommer kunna genomföra den allsvenska säsongen. Klubben har på sig till sommaren att få rätsida på ekonomin, annars blir det konkurs.

ANNE FRANK: Det är 75 år sedan Anne Frank dog i koncentrationslägret Bergen-Belsen.

Fredag 13 mars

KNUTBY: Dom i målet där tre tidigare pastorer inom Knutbyförsamlingen står åtalade för flera fall av misshandel.

VINTERKRIGET: Det är 80 år sedan det finska vinterkriget, där bland annat 9500 svenska frivilliga soldater deltog, avslutades.

Lördag 14 mars

3,141: Pi-dagen firas, även känd som matematikens dag.

LITTFEST: Umeås internationella litteraturfestival, Littfest, sista dag.

Söndag 15 mars

VAL: Det är första omgången i Frankrikes lokala kommunval. I potten ligger bland annat den åtråvärda positionen som borgmästare i Paris.