21-27 oktober 2017

Text: Redaktionen

SVERIGE

22/10 Adaktusson vann personstrid …

Kristdemokraternas riksting petade Emma Henriksson från posten som partiets andra vice ordförande. Istället valdes EU-parlamentarikern Lars Adaktusson. Emma Henriksson, som var valberedningens förslag, valde att helt lämna partistyrelsen efter nederlaget.

22/10 Ökande lärarlöner

Ny statistik från Sveriges Kommuner och Landsting, SKL visar att snittlönen för lärare ökat med 25 procent på sex år. Från 2010 till 2016 har månadslönen stigit med ungefär 7 000 kronor. Anledningen är bland annat nya statliga pengar till lärarlöner. 

22/10 … Men förlorade moskémotion

KD:s partiledning fick backa från sitt stöd för förslaget om övervakning och eventuella stopp för utländsk finansiering av moskéer och islamiska föreningar. Det var Lars Adaktusson som motionerat om förslaget som fick kritik på rikstinget eftersom det innebär olika regler för olika religioner.

22/10 Sextrakasserier på SvFF

Flera anställda kvinnor på Svenska fotbollförbundet vittnar om att de blivit sexuellt trakasserade av manliga fotbollsspelare. Bland annat berättar Gunilla Axén att tafsande på middagar och sms-bilder på spelares penisar. Nuvarande förbundsledning ser allvarligt på vittnesmålen.

23/10 Upphävt tiggeriförbud i Vällinge

Länsstyrelsen i Skåne upphäver Vellinge kommuns beslut om tiggeriförbud. Orsaken är att klagomålen är för få för att tiggeriet ska anses störa ordningen i kommunen.

23/10 Strandhäll: Höj pensionsåldern till 69

Socialminister Annika Strandhäll säger i en intervju i Dagens Nyheter att ett förslag om att höja åldersgränsen för rätten att fortsätta jobba från 67 år till 69 år, samt att höja den tidigaste pensionsåldern från 61 år till 63 år kan komma redan innan nästa års val.

23/10 Säpo kände till haveriet hos Transportstyrelsen

Säkerhetspolisen, Säpo kände till Transportsstyrelsens planer att göra avsteg från lagar genom att lägga ut IT-driften flera månader innan man informerade regeringen. Redan i juni 2015 tog Säpo del av informationen.

24/10 Kristerssoneffekt

I en opinionsmätning från DN/Ipsos ökar Moderaterna från 16 till 22 procent. Samtidigt tappar Sverigedemokraterna 2,7 procent och Centern 2,9 procent. Socialdemokraterna ökar något till 30 procent, den nivå partiet hade i valresultatet 2014

24/10 Förundersökning nedlagd

2001 pekades en tolvårig pojke ut som skyldig till att ha dödat sin elvaårige kompis i Hovsjö, Södertälje. Metoderna som fick pojken att erkänna har senare ifrågasatts. Nu har åklagare gått igenom fallet och beslutat sig för att inte återuppta förundersökningen.

26/10 Riksbankens ränta

Riksbanken lämnar reporäntan oförändrad. Den expansiva penningpolitiken motiveras med att inflationen ska fortsätta att ligga kvar nära 2 procent.

26/10 Nordeas kvartalsrapport

Nordea gör sig av med 6 000 anställda. Det meddelar storbanken i samband med sin kvartalsrapport.

 

Internationellt

21/10 Nazistdemonstration i Finland

Fyra personer greps i samband med att hundratals nazister demonstrerade i Tammerfors. Polisen tvingades stänga av broar till torget i centrum för att hålla isär grupperna.

23/10 Nyval i Japan

Japans premiärminister valdes om i det japanska nyvalet. Valdeltagandet 53,68 procent var rekordlågt och är det näst lägsta sedan andra världskriget.

23 KI-forskare dömd till döden

Ahmadreza Djalali, som till vardags är forskare på Karolinska Institutet, har dömts till döden i Iran. Han anklagas för att ha spionerat för Israel och säkerhetstjänsten Mossad.

24/10 Xi blir Mao

Kinas president Xi Jingping blir inskriven i grundlagen. Att ledaren blir inskriven i konstitutionen har bara skett två gånger tidigare och då gällt partiets grundare Mao Zedong och Deng Xiaoping, som öppnade Kinas ekonomi.

24/10 Svensk förläggare frisläppt från Kina

Den svenske förläggaren Gui Minhai är frisläppt, uppger kinesiska myndigheter för UD. Det är dock fortfarande oklart var han är och om han har rätt at lämna landet. Enligt en källa som står honom nära befinner han sig med sin fru.

25/10 Svensk lämnar turkiskt fängelse

Den svenske it-konsulten Ali Gharavi har fått lämna fängelset i Istanbul. Han greps i juli när han skulle utbilda en grupp människorättsaktivister i IT-säkerhet.

26/10 Val i Kenya

Omvalet i Kenya skjuts upp efter att våldsamheter brutit ut. Prognoser från valmyndigheten indikerar att runt hälften av de röstberättigade gick och röstade.

27/10 JFK-dokument

Donald Trump offentliggör delar av de tidigare hemlighetsstämplade dokumenten på John F Kennedy. Dokumentet är på 3 000 sidor och amerikanska medier menar att det rör sig om kittlande detaljer men inga stora avslöjanden.

27/10 Kataloniens självständighet

Katalonien utropar självständighet. Röstsiffrorna blev 70 för, 10 emot och 2 blanka. Samtidigt är senaten i Madrid på väg att upphäva det katalanska självstyret genom att använda sig av grundlagens artikel 155.

Sju dagar har sammanställts av Johanna Kronlid och Leon Nudel.