Här är veckan som varit (29/11-5/12)

Text: Redaktionen

Sverige

5/12 Telefonbedrägeri

En man i 70-årsåldern döms för flera fall av bedrägeri efter att ha härmat sin frus röst i bankens telefontjänst. Enligt Värmlands Folkblad ska mannen ha fått ut sammanlagt 202 000 kronor med hjälp av knepet. Han tog även två snabblån i hennes namn med samma tillvägagångssätt. TT skriver att tingsrätten dömer honom till villkorlig dom och dagsböter med tanke på hans höga ålder och att han tidigare är ostraffad.

4/12 Lööf debatterar

Centerpartiets Annie Lööf skriver på Aftonbladets debattsida att Stefan Löfven (S) kommit med ett skambud som svar på hennes kravlista för en C-stödd S-regering. Men  partiet är ändå redo att inleda förhandlingar. »Vi är beredda att gå in i tidsbegränsade skarpa förhandlingar och ge Socialdemokraterna en sista chans«, säger partiledaren Annie Lööf till TT.

4/12 Bragdguld till skidskytt

Hanna Öberg, 23 år, vinner SVD:s bragdguld 2018. Det är framför allt det sensationella OS-guldet i Pyeongchang i februari som skidskyttestjärnan prisas för. »Det är jättehäftigt. Det har varit ett fantastiskt idrottsår för Sverige så jag hade verkligen inte förväntat mig det här«, säger Öberg till Sportexpressen. Hanna Öberg nämndes som förhandsfavorit till Bragdguldet vid sidan av stavhopparen Armand Duplantis. Att inte han vann kommenterade hon så här för samma tidning: »Jag är verkligen inte avundsjuk på de som satt i juryn som ska bestämma sådant här. Jag satt själv och såg EM-finalen när Duplantis hoppade. Han har gjort fantastiska insatser under året.«

4/12 S uppåt i SCB-undersökning

Socialdemokraterna ökar med över två procentenheter jämfört med valet i september, visar SCB:s stora partisympatiundersökning. Skulle det vara val i dag skulle de rödgröna partierna få 42,9 procent av rösterna medan de borgerliga skulle få 37,5. Läs mer här.

4/12 Unga säljer droger

Unga ensamkommande asylsökande män från Afghanistan rekryteras för att sälja droger, uppger polisen för Sveriges Radio Ekot. »Många av dem säljer inte frivilligt«, säger Robin Nilsson, chef för polisens gatulangningsgrupp i Göteborg.

3/12 Stopp för Ernst

Systembolaget stoppar försäljningen av Ernst alkoholfria glögg eftersom det finns risk för att flaskan kan explodera. Varför hemmafixarens pavor sprängs vet man emellertid inte, uppger Systembolaget för SVT Nyheter.

2/12 Löfven får mer tid

Statsminister Stefan Löfven (S) får mer tid på sig att få ihop sitt förslag till regeringsalternativ. »Processen behöver mer tid och jag välkomnar att talmannen beviljat detta, och att tidpunkten för att formellt lägga fram förslaget om statsminister därmed skjuts fram«, säger Stefan Löfven till TT.

2/12 Bocken invigd

Gävles symfoniorkester och Kalle Moreaus underhåller när den klassiska 13 meter höga och 3 ton tunga Gävlebocken invigs. Bocken som ska pryda Gävle varje år har bara överlevt 15 jular; 29 gånger har den brunnit ner och 7 gånger har den vandaliserats på andra sätt. 

1/12 Fried prisas

Hédi Fried får årets 5i12-pris för sitt mångåriga arbete mot nazism och antisemitism och för människors lika värde, rapporterar P4 Västernorrland och Allehanda. Fried, 94 år, är författare och psykolog och överlevde koncentrationslägren i Auschwitz och Bergen-Belsen.

30/11 Edholm avgår

Moderaternas vice partisekreterare Anders Edholm avgår, kan Fokus avslöja. Edholm sitter kvar till och med februari nästa år, därefter väntar ett nytt jobb som chef för Svenskt Näringsliv i Bryssel. Samtidigt som nyheten blir känd presenterar M sin budgetmotion. Läs mer här. 

29/11 Boa upphittad

Jokkmokksborna drar en lättnades suck när den förrymda regnbågsboan som dök upp i en toalett återförenas med sin ägare. Han överväger nu att skaffa hänglås till ormterrariet för att slippa fler rymningar. »Det är inte meningen att folk ska tolerera att hitta min orm här och var i huset, det kan jag inte kräva«, säger ägaren till TT.

Internationellt

5/12 Nej till elsparkcyklar

Madrid säger nej till företag som vill hyra ut elsparkcyklar i den spanska huvudstaden, och ger uthyrarna endast några dygn att avlägsna de utplacerade fordonen. Enligt TT motiverar styret i Madrid sitt beslut med att företagen Lime, Wind och svenska Voi inte har gjort tillräckligt för att informera kunderna om reglerna för hur cyklarna får användas. Samtidigt påpekar politikerna att aktörerna har möjlighet att »när som helst« ansöka om ny licens för uthyrning.

4/12 Trump twittrar

»Jag är en tullarnas man«. Så lyder en varning från Donald Trump som den amerikanskepresidenten meddelar via Twitter på tisdagen. Överenskommelsen mellan USA och Kina om att under 90 dagar låta bli att höja handelstullar kan komma att förlängas, enligt Donald Trump, som alltså ändå höjer ett varningens finger om att förhandlingarna inte går som planerat. Trump har tidigare hotat med att höja tullsatsen från 10 till 25 procent på kinesiska varor, som importeras för ett värde av 200 miljarder dollar. Läs mer här. 

4/12 Uppskjuten höjning

Våldsamheterna i Frankrike började som en protest mot höjda bränslepriser. Nu meddelar Frankrikes regering att den ställer in den planerade höjningen av bränslepriserna den 1 januari, just för att få slut på de våldsamma protesterna, hävdar regeringskällor.

3/12 Färja på dator

Världens första helt datorstyrda landsvägsfärja gör en resa över färjepasset mellan Pargas och Nagu i Åbo skärgård i Finland. »En av sjöfartens stora historiska dagar«, säger Oskar Levander, chef för koncept och innovation vid Rolls-Royce.

2/12 Vilt i Paris

Frankrikes president Emmanuel Macron möts av övergivna barrikader och utbrända bilar när han besöker gatorna i Paris efter lördagens våldsamma protester. »Jag kommer aldrig att acceptera våld. Inget mål rättfärdigar att myndigheter attackeras, affärer plundras, förbipasserande samt journalister hotas och Triumfbågen attackeras«, säger presidenten.

1/12 George H W Bush avlider

USA:s tidigare president George H W Bush är död. Expresidenten avlider i sitt hem, 94 år gammal. »Hela familjen Bush är djupt tacksam för 41:ans liv och kärlek, för medkänslan hos dem som brytt sig om och bett för pappa, och för kondoleanserna från vänner och andra medborgare«, skriver George Bush den yngre i ett uttalande.

1/12 G20-avslut

G20-länderna avslutar sitt toppmöte i Buenos Aires med en överenskommelse om att reformera världshandelsorganisationen WTO och med ett löfte om att ta tag i flyktingsituationen. För första gången i G20-historien saknas ett mål om att motverka handelsprotektionism.

30/11 Dansk budget

Danska regeringen är enig med Dansk folkeparti (DFP)  om budgeten. Efter långa och intensiva förhandlingar kommer man bland annat fram till höjda pensioner och stramare invandringspolitik. Bland annat ska utvisade kriminella samlas på en ö där anställda från Kriminalvården ska ta hand om dem.

29/11 Inget presidentmöte

USA:s president Donald Trump ställer in ett planerat möte med ryske kollegan Vladimir Putin. Presidenten hänvisar på Twitter till Rysslands agerande mot Ukraina i Azovska sjön. Mötet skulle bland annat handla om spänningarna kring nedrustningsavtalet INF.

Sammanställt av: Kristoffer Törnmalm