Sju dagar 16–22 maj 2019

Text: Vince Shaw

SVERIGE

21/5 Döms för gammal våldtäkt

Den 58-årige mannen döms till sex års fängelse för en nära 24 år gammal våldtäkt på en då 8-årig flicka i Billdal i Göteborg. Mannen hittades genom en ny form av sökning i polisens dna-register. Göteborgs tingsrätt skriver i ett pressmeddelande att det inte finns anledning att ifrågasätta dna-analysen.

21/5 Fler förtidsröstar till EU

Fler svenskar förtidsröstar i år än under samma period vid förra EU-valet. Men det är inte säkert att valdeltagandet blir högre. Åtta dagar före valdagen har 7,9 procent förtidsröstat. Vid valet 2014 förtidsröstade 18 procent.

21/5 Gottegris smet med kakor

Hembygdsgården i Salvedal utanför Åtvidaberg blir av med några tusen småkakor i ett inbrott. Allt föll dock inte inbrottstjuvarna i smaken; hålkakor, våffelsmet och köpta tårtbottnar lämnades kvar. Polis har genomfört brottsplatsundersökning men ingen är gripen.

20/5 Lundgren blir kvar

Peter Lundgren (SD) får fortsatt förtroende, trots att han erkänt att han tafsat på en kollega. Uppgifterna om Lundgrens agerande publicerades i Expressen ett dygn efter att Kristina Winberg fått sparken från både partiet och EU-listan. Winberg ska ha bandat ett samtal med den utsatta kvinnan.

19/5 Valbrott utreds

Nästan 100 anmälningar om brott gjordes i samband med valet i höstas. Majoriteten av ärendena har lagts ner men 13 förundersökningar pågår fortfarande. Misstankarna rör bland annat felaktig hantering av valsedlar och olagligt agerande av funktionärer.

19/5 SD petar Winberg

Sverigedemokraterna stryker EU-parlamentarikern Kristina Winberg från partiets lista till valet till EU-parlamentet. Även Winbergs medlemskap i partiet stängs av, skriver partiet i ett pressmeddelande. SD motiverar besluten med att Winberg under de senaste åren betett sig klandervärt och omdömeslöst.

18/5 Snart rökfritt

Den 1 juli träder den nya tobakslagen i kraft. Den nya lagstiftningen innebär rökförbud på flertalet allmänna platser; däribland på uteserveringar, vid entréer till offentliga anläggningar, på sportarenor, lekplatser, tågperronger och busstationer.

17/5 Sköldpaddor ska utrotas

Svenska jägare får det något annorlunda uppdraget att utrota vattensköldpaddor av Naturvårdsverket. Fredrik Dahl vid Svenska jägareförbundet menar att enstaka djur inte utgör någon skada, men om man inte vidtar några åtgärder är det snart en fråga om närmare 1 000 djur snarare än 50–100.

17/5 C ska välja sida

Den 28 maj hålls misstroendeomröstningen mot socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S). Hennes framtid avgörs sannolikt av hur Centern röstar. Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap, menar att C har anledning att överväga beslutet noga då partiet trappat upp retoriken mot så kallade högerpartier.

16/5 Penningtvätt ökar

Förra året ökade antalet rapporter om misstänkt penningtvätt med nästan 17 procent, från drygt 16 500 rapporter 2017 till 19 300 stycken 2018. Trenden ser ut att fortsätta även under 2019, enligt polisen. Nicklas Lundh, chef för finanspolisen vid polisens nationella operativa avdelning (Noa), tror att ökningen främst beror på att aktörerna blivit mer medvetna om penningtvätt och att de blivit bättre på att rapportera misstänkta ärenden.

INTERNATIONELLT

22/5 Sex döda efter valprotest

Sex personer dödas och tvåhundra skadas efter sammandrabbningar mellan demonstranter och polis i Jakarta, Indonesien. Det har varit oroligt i landet sedan valresultatet presenterades och den sittande presidenten Joko Widodo besegrade utmanaren Prabowo Subianto. Subianto har sagt att han kommer att utmana resultatet och hävdar att det finns bevis på valfusk.

21/5 Fångna i Saudiarabien

Två journalister från Al-Jazira hålls frihetsberövade i Saudiarabien sedan  flera månader, enligt Reportrar utan gränser (RSF). Det är den jemenitiske Marwan al-Muraisi som varit försvunnen sedan juni förra året och jordanske Rahman Farhaneh som har saknats sedan februari.

20/5 Minst 23 döda i Tchad

Minst 23 personer har enligt landets myndigheter dödats i nya strider mellan olika etniska grupper i östra Tchad. Därmed har minst 35 dödsoffer krävts på mindre än en vecka. Det är lokala bönder som har hamnat i konflikt med herdefolk.

19/5 »Ett krig blir slutet«

USA:s president Donald Trump vässar tonen mot Iran. I ett inlägg på Twitter hotar Trump med att förgöra landet om ett krig skulle bli aktuellt. Efter att flera fartyg utsatts för sabotage i Persiska viken har amerikanska krigsfartyg stationerats ut i viken och myndighetspersonal har kallats hem från Bagdad.

19/5 Hårdare vapenlagar

Under söndagens folkomröstning i Schweiz ställs tragiska dödsfall och terrorism mot frihet och tradition. Befolkningen röstar för strängare vapenlagar. Ja-sidan vinner med stor marginal, hela 63,7 procent.

18/5 Österrike mot nyval

Österrikes regering löses upp på grund av skandalvideon där vice förbundskansler Heinz-Christian Strache diskuterar kampanjstöd och upphandlingar med vad han tror är en rysk oligarks släkting. Strache, som var partiledare för högerpopulistiska Frihetspartiet (FPÖ), avgick tidigare på lördagen, ett drygt dygn efter att filmklippet publicerats av tyska Der Spiegel och Süddeutsche Zeitung.

17/5 Homoäktenskap i Taiwan

Taiwan blir första landet i Asien att tillåta samkönade äktenskap. Tusentals gayaktivister samlades utanför parlamentet i Taipei när lagförslaget röstades igenom under fredagen.

17/5 Ukrainas koalition spricker

Bara dagar innan Volodymyr Zelenskyj svärs in som president spricker den styrande koalitionen. Partiet Folkfronten som styrt Ukraina tillsammans med avgående president Petro Porosjenkos parti drar sig ur koalitionen. Parlamentet har nu en månad på sig att bilda en ny koalition.

16/5 Mer plast än befarat

Enligt en ny australisk studie som publiceras i tidskriften Nature scientific reports har tidigare studier underskattat det globala plastavfallet i haven. Forskarna uppskattar att plastföroreningen kan vara 26 gånger större än vad som syns på ytan.

16/5 Aborter förbjuds

Alabamas guvernör Kay Ivey skriver under USA:s hårdaste abortlag. Lagen innebär ett näst intill totalförbud mot abort. Undantag görs om kvinnans hälsa är i allvarlig fara eller om fostret har livshotande missbildning, men varken våldtäkt eller incest ingår i undantaget.

Sammanställt av: Vince Shaw